Williams, die werkzaam is bij het South African Centre for Epidemiological Modeling & Analysis (SACEMA), wil zo zorgen dat iedereeen met een positieve testuitslag de juiste medicatie krijgt om de hivconcentratie in het bloed te verlagen. Op deze manier worden de dragers minder besmettelijk.

Proef
Hiermee zou de overdracht van het virus binnen vijf jaar te stoppen zijn en rond 2050 zou aids over de hele wereld verleden tijd zijn. Williams wil in Zuid-Afrika met een proef starten en andere gebieden waar aids een groot probleem is, zouden dan moeten volgen.

Op het moment is Zuid-Afrika het land met de meeste hivbesmettingen. De kosten voor het project worden geschat op ruim 2 miljard euro, maar volgens Williams is het positief dat hierdoor de gezondheidszorgkosten wel omlaag gaan.

Plaag
‘De hiv-epidemie is een van de ergste plagen in de menselijke geschiedenis. Hiv besmette naar schatting al 33 miljoen mensen en vermoordde er al 25 miljoen. Door dit plan zou de ziekte samen met de huidige generatie besmette mensen uitsteven’, aldus Williams.