Wouter is natuurlijk geen nieuwkomer in de muziekwereld. Na een Zilveren Harp en een kast vol awards voor zijn debuutplaat “Hamel” bracht hij vorig jaar de opvolger “Nobody’s Tune” uit. Een iets ingetogenere plaat met mooie liedjes en zijn kenmerkende zwoele stem. Die plaat bracht hem niet alleen langs 40 theaters in Nederland, ook het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en zelfs Japan (waar Hamel een grote ster is) deed hij aan met zijn band. Nu is het tijd om zijn thuisland weer te verblijden met een theatertour en daarvan gaf hij een voorproefje.

Als hij het podium betreedt met zijn gitaar en akoestisch aan de titeltrack van zijn tweede album begint, is gelijk duidelijk waarom Hamel zo succesvol is. Met zijn heldere stem moet je af en toe toch echt even checken of er niet een bandje meeloopt zoals bij popsterren zoals Britney Spears. Gelukkig is dat niet het geval en Wouter schrijft ook nog eens al zijn liedjes zelf.

En dat gaat hem niet altijd gemakkelijk af, zegt hij tijdens de show “Liedjes schrijven is gewoon keihard werken tot het af is.” Veel van zijn liedjes gaan over persoonlijke ervaringen uit Wouter’s leven. Niet alleen legt hij gevoel in het brengen van zijn nummers, hij kletst ook voluit over waar de nummers overgaan. Van dronken Engelse meisjes (Breezy) tot bedrogen worden (Useless Fraud), hij vertelt je precies waar zijn nummers overgaan.

Maar waarom moet je dan Wouter live gaan zien in plaats van de CD kopen?
Omdat de Amsterdamse zanger een ontzettend goede show neerzet. Dat komt vooral omdat Wouter echt samenspeelt met zijn band. Je merkt dat er een groep vrienden op het podium staat, die lol heeft in het brengen van de nummers. Daar zit ook de kracht van Hamel. Hoewel sommige liedjes misschien wat smooth of gelikt overkomen, is het op nummers als “See You Once Again” en “Don’t Ask” te zien dat het plezier van het podium afspat. De liedjes die Wouter zingt zijn jazzy en fris maar stijgen ver uit boven het niveau van een standaard jazz-bar bandje. Elke muzikant krijgt de kans om uit te pakken zonder dat het gerepeteerd overkomt en voor je het weet sta je al klappend mee te zingen met Hamel en band.

Het diverse publiek smult van elke noot die Wouter zingt of speelt. Van de zwijmelende tienermeisjes, de swingende veertigers en de net zo zwijmelende homo’s in de zaal; niemand kan ontkennen dat Wouter een podiumbeest is en natuurlijk ook niet onaardige looks heeft. Helaas, ook Winfried Baijens (zijn vriend) werd gespot in Panama gisteren.

Die zal zijn vriendje de komende tijd flink moeten missen want Wouter staat tot eind april in ruim 20 steden met een reprise van zijn theatertour. Maar verwacht geen herhaling van zetten. Om Wouter zelf te citeren; “Hetzelfde doen? Nou, nee denk het niet”. De afgelopen maanden is Wouter weer begonnen met het schrijven van nieuwe liedjes en hij staat er bekend om dat hij die tijdens zijn shows graag uittest.

Mocht je Wouter live willen zien de komende maanden, check dan http://wouterhamel.nl/nl/live/ voor de tour data. Hij vertrekt na deze tour weer naar andere Europese landen voor een tour, dus wees er zeker bij want Wouter Hamel is een muzikaal talent waar Nederland nog heel lang trots op mag zijn.

GJ Kooijman