Je hebt sinds vorige week een nederlandstalige plaat uit, Zingen in het Donker. Wat kun je hier over vertellen?
Toen ik naar aanleiding van het inzingen van de soundtrack van een educatieve film over huiselijk geweld hoorde dat 1 op de 5 gezinnen in Nederland te maken krijgt met huislijk geweld heb ik besloten Ambassadrice te worden van de Mutsaersstichting. Eén van de redenen waarom 't zo moeilijk is huiselijk geweld in te perken is dat men er niet over durft te praten. Toen hebben we de handen in één geslagen en besloten om er een project aan te wijden. Als artiest kom je, dan wel via een schijfje met muziek erop, bij de mensen in huis. Een directere weg is bijna niet mogelijk. De bedoeling van het album is om de gezinnen duidelijk te maken dat ze niet alleen zijn en dat er een oplossing is. Daarmee kun je het probleem dus bespreekbaar maken. En kunnen alle hulpverleners die er zijn om hen bij te staan in zware tijden eindelijk iets doen. Door het album te kopen steun je de Mutsaersstichting.

We kennen je van duetten met o.a. Marco Borsato en Bryan Adams. Kunnen we meer duetten verwachten op je nieuwe engelse album?
Er is een vrij grote kans dat er een track met Boris op staat. We kennen elkaar al een jaar of 8 en sluiten muzikaal heel goed op elkaar aan. 't Idee ontstond door oorspronkelijk eerst eens een liedje met elkaar te schrijven maar gaandeweg leek de track heel geschikt als duet. We zijn nog volop bezig maar wie weet...

Wat kunnen we verder van je Engelstalige album verwachten: ga je door op dezelfde manier of sla je een nieuwe weg in?
't Grootste verschil met mijn voorgaande albums is dat ik nu alle tracks zelf heb geschreven en geproduceerd met mijn gitarist Arie Storm, Guys keep your eyes open, he's cute! haha. Eerst en vooral is het een heel persoonlijke plaat geworden. Ik heb veel meegemaakt de afgelopen jaren en heb al die emoties geprobeerd zo natuurgetrouw vast te leggen in melodie en tekst. De sound is wat geraffineerder en ruiger dan voorheen. Er staan verschillende soorten tracks op. Mooie 'country'-achtige liedjes met prachtige melodieën en diepgaandere teksten, maar ook een paar electronic/funky tracks. Ik vind het altijd heel moeilijk te verwoorden hoe 't klinkt en laat het liever aan mijn publiek over om zelf te bepalen in welk 'hokje' het thuis hoort. Het is nog even wachten, maar hij verschijnt sowieso dit jaar. Ik ben er in ieder geval al supertrots op.

Je hebt nu meerdere albums gemaakt. Ben je daardoor als zangeres gegroeid? Hoe horen we dat terug op het nieuwe album?
Op mijn twee voorgaande albums stonden vooral meisjesachtige liedjes. Lief, jong en 'onbezonnen'. Dit album is een stuk volwassener. Ik ben natuurlijk inmiddels ook zeven jaar ouder dan toen ik mijn eerste album opnam en dat is zeker terug te horen. Maar goed, ik blijf natuurlijk wel 'ik'. Mijn stem is denk ik heel herkenbaar en is ook de rode draad op het album. Ik heb op deze plaat ook niet heel erg mijn best gedaan om zo mooi mogelijk te zingen maar vooral zo eerlijk als mogelijk. Ik wil vooral de emotie pakken. Ik denk dat ik daarin altijd zal kunnen blijven groeien. Ook muzikaal ben ik gegroeid, ik kan nu mijn stempel drukken op een productie of arrangement. Vroeger vond ik het moeilijk om dat duidelijk te maken, nu is dat geen probleem meer.

Je bent vrij populair bij de homodoelgroep. Hoe denk je dat dat komt? En hoe kijk je zelf tegen homoseksualiteit en de homo-emancipatiestrijd aan?
Ik weet niet zeker waarom ik populair zou zijn onder de homodoelgroep maar ik denk dat het is omdat ik het zelf heerlijk vind om te stralen en te genieten van wie ik ben en hoop dat dat andere mensen ook aanspoort gelukkig met zichzelf te zijn. Een van de mooiste uitspraken van Nelson Mandela vind ik: 'Everybody was born to shine'. Als je zelf straalt geef je anderen ook 'toestemming' te stralen.' Dat vind ik een prachtige beredenering. Ik ben een 'mensen-mens'. Ik heb nog nooit in mijn leven gekeken naar kleur, status of geaardheid. Maar jammer genoeg denk niet iedereen er zo over. Ik vind het daarom ook geweldig dat een 'minderheid' zoals de gays zich niet laten onderdrukken puur en alleen omdat er nog zoveel mensen zijn die ervoor kiezen met oogkleppen op door het leven te gaan en niet kunnen genieten van de diversiteit die de natuur ons te bieden heeft. We moeten er jammer genoeg voor vechten om deze bekrompen opvattingen achter ons te kunnen laten. 't Kan even duren maar dat moment komt zeker! En ondertussen vieren we feest met elke stap in de goede richting!

---WINNEN--- Wil jij een door Do zelf gesigneerd exemplaar van Zingen in het Donker winnen? Of een gesigneerde single? Mail dan nu naar win@gay.nl met in het onderwerp 'Do'. Vermeld je volledige naam, je gebruikersnaam en je woonadres. Goldmembers krijgen voorrang.

Bekijk hier de clip van Do's nieuwe single 'Zingen in het Donker':