“Wat vijftien jaar geleden begon met een paar bootjes is uitgegroeid tot het één na grootste evenement van Amsterdam”, zegt Van Dalen. “We mogen daar trots op zijn, we mogen dat vieren. Celebrate is het thema en motto van de Amsterdam Gay Pride 2010. Voor onszelf, voor hen die het moeilijk hebben en als boodschap aan de internationale omgeving.”

De Amsterdam Gay Pride zal dit jaar internationaler zijn dan ooit. Van Dalen: “Wat wij hier mogen en kunnen vieren, moeten we laten zien aan de rest van de wereld. Laat ons feest een inspiratie zijn voor hen in die landen waar men nog niet kan trouwen, waar regeringen homofobe wetten voorbereiden en waar familie, collega’s en vrienden hun rug naar je keren als je ‘zo’ bent. Het zijn deze internationale aspecten die wij in de editie van 2010 zichtbaar zullen maken.”

Tijdens de bijeenkomst werd ook de inschrijving voor de botenparade geopend. Net als voorgaande jaren bestaat de parade uit 80 boten die door de Prinsengracht varen. Er is dit jaar alle ruimte voor extravaganza. Van de deelnemers wordt dan ook gevraagd aandacht te besteden aan aankleding en spektakel zichtbaar te maken. Inschrijven kan via de officiële Amsterdam Gay Pride-website www.weareproud.nl.

De Amsterdam Gay Pride begint op 1 augustus en duurt tot 8 augustus. De botenparade trekt op zaterdag 7 augustus door de Prinsengracht. Gedurende de week worden er verschillende inhoudelijke, sportieve en feestelijke activiteiten georganiseerd. Vorig jaar stonden er ruim 550.000 toeschouwers langs de kant.