De afgelopen week konden bezoekers van de website Gay.nl hun stem uitbrengen op wie zij de lekkerste gemeenteraadskandidaat vinden. Er kon gekozen worden uit acht kandidaten die op de shortlist waren geplaatst. In een artikel was een foto van de aantrekkelijke homo’s te zien en een korte introductie te lezen over wie ze zijn en waar ze voor staan.

De tweede plek is ondanks een miniem verschil met de nummer drie naar de Bredase GroenLinks-kandidaat Selçuk Akinci (31) gegaan. Hij ontving 1% meer dan de Utrechtse TON-kandidaat Paul Werensteijn, die 19% van de stemmen achter zijn naam mocht schrijven.

De poll werd zowel door bezoekers van de website als door kandidaten met gemixte reacties ontvangen. Kandidaten Tim Aarts (GroenLinks) en ook uiteindelijke winnaar Jeroen van Dijken wilden liever niet deelnemen aan de poll. Op de oorspronkelijke shortlist stond ook PVV-er Paul ter Linden maar die is op zijn verzoek nog voor publicatie van het artikel van de lijst gehaald. “Ik wil mijn bijdrage aan de PVV leveren met inhoudelijk sterke punten, niet met een verkiezing omtrent het uiterlijk”, zei de PVV-er.

De Content Manager van Gay.nl, Kristiaan Schimmel, vindt het een zwak argument: “Natuurlijk gaat deze poll in de eerste plaats niet over inhoudelijke issues, maar dat gebeurt al op genoeg plaatsen. Gay.nl wil op een ludieke manier de verschillende partijen aan haar bezoekers voorstellen. Politici zijn publieke figuren en het zou ze sieren als ze ook de luchtigere promotiemomenten toejuichen. Daarnaast staan de kandidaten met een inleidend stukje op de site en krijgt de winnaar een interview. Het is dus niet zo dat we de politieke boodschap negeren”.

Maar Gay.nl ontving ook positieve reacties op de actie. CDA’er Ardin Mourik reageerde direct enthousiast op het initiatief en stuurde een speciaal geschreven tekstje op. D66 Almere-kandidaat Jonathan de Jong twitterde erg gevleid te zijn met de vierde plaats die hij ‘veroverde’ in de poll. En er waren zelfs kandidaten die hun eigen naam miste op de shortlist. De zelfverzekerde Bram Sonneveld (Trots op Nederland, Almere) mailde direct nadat het artikel online kwam de redactie. Hij schreef: “De keuzemogelijkheden zijn natuurlijk niet compleet zonder mij”.

Meer dan ooit lijkt er dit jaar om de roze stem gevochten te gaan worden. In veel gemeenten zijn speciale ‘roze debatten’ waar thema’s als homofoob geweld en roze ouderen besproken worden door verkiesbare politici. Vooral in Amsterdam is de strijd losgebarsten. Volgens COC Amsterdam is de homostem met 41.000 stemgerechtigde roze Amsterdammers een aanzienlijk kiezerspotentieel dat doorslaggevend kan zijn.

De verkiezingen om de gemeenteraad zijn op 3 maart. Een interview met Jeroen van Dijken lees je hier!