Jeroen, je bent uitgeroepen tot lekkerste roze gemeenteraadskandidaat van Nederland. Hoe reageer je daarop?
De verkiezingen op 3 maart zijn natuurlijk geen beauty contest. Natuurlijk is het leuk om gekozen te worden, maar het is niet waar het omgaat. Het gaat uiteindelijk om de standpunten van elk van de kandidaten. Daarom ben ik blij dat ik de kans krijg ook mijn standpunten naar voren te brengen in dit interview.

Veel meer dan dat weten we niet van je. Wie ben je? Waar kom je vandaan en waarom ben je de politiek in gegaan?
Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Groningen. Op mijn achttiende ben ik verhuisd naar Hengelo voor mijn studie European Studies aan de Universiteit Twente en de WWU Münster. Na nog en paar keer verhuisd te zijn ben ik via Brussel in Den Haag beland. Daar woon ik sinds 2008. Ik werk fulltime als consultant medische technologie in Delft en ben daarnaast student aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar studeer ik internationaal en Europees Recht. Eerder ronde ik European Studies af aan de Universiteit van Twente en de WWU Münster. In Den Haag woon ik samen met mijn vriend Mark.
Ik ben de politieke ingegaan, omdat ik niet aan de zijlijn wil staan en alleen eens in de vier jaar een stem uitbrengen. Ik zie veel in de maatschappij dat veranderd kan worden, onrecht, ongelijke kansen en onveiligheid zijn drie zaken. Tegelijk met de kandidaatstelling voor de VVD Den Haag ben ik gekozen voor het hoofdbestuur van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD). Bij zowel de VVD als de JOVD zet ik mij in voor betrokkenheid van jongeren bij de politiek.

Wat heeft de keuze voor de VVD bepaald?
De VVD is voor mij de enige partij die iedereen de vrijheid geeft de kansen te nemen zijn eigen ambities waar te maken. Daarbij wordt terecht gewezen op de eigen verantwoordelijkheid voor het nemen van de kansen die je worden geboden. Dit sluit compleet aan bij mijn eigen overtuiging dat iedereen ongeacht afkomst of sociale achtergrond in Nederland in principe kan bereiken wat hij wil. Daarbij heeft de VVD voldoende oog voor sociale rechtvaardigheid voor die mensen die het vanwege bijvoorbeeld hun gezondheid zwaarder hebben dan anderen om mee te doen in de maatschappij.

Wat zijn jouw speerpunten voor de komende verkiezingen?
Als kandidaat richt ik mij studenten, jongeren en starters maar ook specifiek op de homoseksuele gemeenschap. Voor mij is het belangrijk dat iedereen de kansen krijgt zijn ambities waar te maken. Hierbij hoort noch leeftijd, geslacht of seksuele voorkeur een rol te spelen. Toch ondervinden veel homoseksuele jongeren homo-onvriendelijkheid in hun directe omgeving. Voor sommige jongeren betekent dit dat zij hun eigen ambities niet waar maken, omdat ze de niet de kans krijgen zichzelf te zijn. Ik zet mij in voor wederzijds begrip tussen alle inwoners van Den Haag. Dit is waarom ik in Den Haag voorlichting over homoseksualiteit verplicht wil stellen op alle scholen. Verder ben ik voorstander van een jaarlijks terugkerend roze evenement om begrip voor én zichtbaarheid van homoseksualiteit te vergroten. In 2010 zal daarom op 12 juni The Hague Pride plaatsvinden dankzij onze VVD-wethouder Frits Huffnagel. Als homoseksuele jongere heb ik zelf mijn ambities wel waar kunnen maken en nu wil ik iedereen die kans geven. Elke (homseksuele) jongere, student en starter moet zijn ambities in Den Haag waar kunnen maken. Met de VVD zorgen we dat homoseksualiteit bespreekbaar is en zichtbaar is door voorlichting en een roze evenement. De VVD is de partij van gelijke rechten en gelijke kansen.

Wat ga je doen als je niet gekozen wordt?
Ik ben realistisch, ik sta op nummer 20 op de lijst en zal niet direct gekozen worden in de Gemeenteraad. Toch kan ik in de raad komen met voldoende voorkeursstemmen. Daarom roep ik iedereen die mij wil ondersteunen Den Haag een nog mooiere stad te maken op om op 3 maart op mij te stemmen.
Als ik niet gekozen wordt zal ik de VVD in de Gemeenteraad ondersteunen, me blijven inzetten voor mijn standpunten en natuurlijk blijf ik bestuurslid van de JOVD. Niet gekozen worden betekend namelijk niet dat daarmee mijn overtuiging en standpunten van tafel verdwijnen. Het is dan juist nog meer een reden mij in er voor in te zetten.

Waar gaan we je later terugzien? In de landelijke politiek? Europa?
De landelijke politiek is het beste podium en het beste platform om je mening te uiten en niet alleen Den Haag, maar de hele Nederlandse maatschappij eerlijker te maken voor iedereen. Graag zou ik dan in de toekomst ook de landelijke politiek ingaan voor de VVD.


Lees ook:
» Van Dijken lekkerste roze kandidaat (0) reacties
» Roelof | Stem lokaal (7) reacties
» Meeste homo’s kiezen VVD (52) reacties
» Wouter | Belofte maakt schuld (10) reacties
» Gemeenteraad: wie is het lekkerst? (193) reacties