3 maart: Of je nu groen, oranje, blauw, grijs, paars of roze kiest: vandaag telt JOUW stem!


13.41u Ahmed Marcouch is met voorkeursstemmen in de Amsterdamse raad gekozen. Hetzelfde geldt voor Boris van der Ham, hij wordt waarschijnlijk duoraadslid of gaat in de steunraad zitten.


13.12u Enkele reacties op onze twitter:

Marco Florijn: "Opgelucht en trots op onze nieuw ploeg (2 gays erin). Vanochtend lijsttrekkers bijeenkomst voorgezeten en nu paar dagen vakantie."

Expreszo-voorzitter Benjamin van Es (campagnemedewerker VVD Den Haag): "Mooie verkiezingsnacht in DH gehad. Hectische, zware, zeer geoliede, campagne afgesloten. Dit belooft goeds voor de Tweede Kamer-verkiezingen en de VVD!"

Frits Huffnagel over de uitslag in Den Haag: "Veel complimenten gehad omdat we geweldig campagne hebben gevoerd. Uitslag valt wat tegen, maar dank aan al die kiezers die VVD stemden."

En Frank van Dalen, die dankzij 8 zetels voor VVD Amsterdam net aan in de raad komt: "Echt een day after gevoel. Zeker nadat we een feestje hebben mogen vieren. VVD is gegroeid en in stadsdelen weer posities terug verworven."


10.42u Marco Florijn, PvdA-lijsttrekker in Leeuwarden, is met zijn partij de grootste geworden in de Friese hoofdstad. De PvdA ontving daar 11 zetels.


23.33u De hele nacht zullen resultaten binnen blijven komen. We hebben vandaag verslag gedaan van de built up en de eerste uitkomsten van de gemeenteraadsverkiezingen. Morgen zullen we met meer reacties en definitieve resultaten komen.


23.15u Gestolen van de facebook van onze columnist Anne Koeleman: "Agnes Kant gaat over lijken voor een menselijk en sociaal Nederland."


23.05u Reactie Paul ter Linden op voorlopig resultaat (PVV tweede in Den Haag): "Superresultaat! PvdA kan haar borst nat maken."


22.54u Leefbaar Rotterdam 30,5%, PvdA 28% in eerste resultaten. Lijsttrekker LR Marco Pastors: "Ik ga ervan uit dat er in achterstandswijken langzamer geteld wordt."


22.44u Huffnagel: "Niet helemaal representatief. Ik hoop dat dit niet de definitieve uitslag is. Als de cijfers ons niet bedriegen, verdienen D66 en PVV de felicitaties. Maar wij liberalen zijn optimistisch dus wij wachten af."


22.43u Ook Den Haag voorlopige uitslag, na 28% geteld: PvdA 22%, VVD 11%, D66 10%, PVV 18%.


22.37u Voorlopige uitslag Amsterdam: PvdA 15, VVD en GL 8, D66 6, Trots op Nederland 1. Frank van Dalen volgens deze cijfers in de raad.

22.23u Zo langzamerhand komen steeds meer eerste resultaten binnen. Nog geen grote gemeenten.


22.02 Fractievoorzitters/lijsttrekkers landelijk beginnen aan toespraken. Pechtold (D66) trapt af.


21.59 De opkomst lijkt landelijk een paar procent lager dan in 2006. In Den Haag en Almere is de opkomst ontzettend gestegen, zal het door de pro en anti-PVV-stemmers komen?


21.30u Leuke jongen, die op NL1 twitter en blogs in de gaten houdt. En knap hoe ze dat allemaal doen met die computerschermen!


21.29u Laatste peiling Maurice de Hond: Verlies voor CDA, PvdA, winst VVD, D66. SP gelijk.


21.25u Eerste uitslag binnen: gemeente Rozendaal. 1496 inwoners. Lokale partijen voeren daar de boventoon.


21.15u De PVV Den Haag bekijkt de uitslagen in 'De Haagse Kluis'. Als dat geen gevoel van veiligheid geeft...


21.02u Burgemeester Jozias van Aartsen: Opkomst hoger dan afgelopen twaalf jaar in Den Haag.


20.56u Reactie Paul ter Linden (PVV Den Haag): "Vandaag was vrij hectisch. Ben wel lichtelijk nerveus, maar heb vertrouwen in een mooie uitslag. Ben er bewust neutraal in gegaan omdat ik me niet op peilingen wil richten."20.50u Netwerk is afgelopen, nu naar verkiezingsavond op NL1. Wat had die presentatrice trouwens veel lipgloss op zeg! Teveel!


20.45u Marco Florijn houdt ons inderdaad op de hoogte: "Om 21 uur start verkiezingsavond in Ljouwert. We hebben een vrolijke,energieke campagne achter de rug. Geprobeerd niet té bitchy te zijn ;-) Om 22.30u eerste uitslag, om 23.30u tweede uitslag, morgenochtend om 09.30: definitieve uitslag. Je zou er uitslag van krijgen!!!!"


20.39u Netwerk meldt 9% hogere opkomst in Den Haag. PVV-effect?


20.34u Voor Frank van Dalen staat er vandaag veel op het spel. VVD Amsterdam staat in peiling op 7, hij staat op plaats 8. We bellen even om te vragen hoe hij zich voelt: "Ik voel me goed. Vooral de steun van mensen die normaal gesproken SP, PvdA of D66 zouden stemmen en nu op mij gestemd zeggen te hebben, geeft me een warm gevoel. Nu even een hapje eten met het campagneteam, er is keihard gewerkt. Ongeacht de uitslag genieten we alvast. De kiezer is aan zet en ik hoop dat ik mij voor de Amsterdammers, homo en hetero, de komende vier jaar kan inzetten om Amsterdam wat 'Frank en vrij'-er te maken. Ik voel me nu vooral rustig eigenlijk."


20.30u Wij kijken nu Netwerk op NL2. Enkele mensen stemmen in Almere met hoofddoekjes uit protest tegen PVV.


20.27u Ook columnist Robbert Jan Proos heeft twitter vandaag ontdekt. Hij schrijft: "@gay_nl Laatste half uur, eenmaal, andermaal... Is Amsterdam al Frank en vrijpostig? ;)"


19.59u Columnist Anne Koeleman schrijft @Gay_nl: "Als je nu niet stemt, als je nu niet stemt, als je nu niet stemt ben je een.... uhm... hetero?"


19.51u Twitter begint los te komen. Marco Florijn houdt ons op te hoogte en teken van leven van GroenLinks Den Bosch  "@Truusk stelde vorige week #Roze Manifest op, stapje gezet nadat bisschop heilig mis zat", zegt Bart Eigeman.19.30u Een reactie uit PvdA-hoek. Marco Florijn (lijsttrekker PvdA Leeuwarden) schrijft ons dat hij het allemaal wel heel erg spannend vindt: "Het is onwijs spannend! Liefst neem ik slaappil en hoor ik bij wakker worden morgen direct uitslag." 19.13u We wachten in spanning op de eerste exit polls!


18.26u Volgens onze poll is 14% van de Gay.nl-ers nog steeds zwevend. Kijk op gayvote.nl of op stemwijzer.nl maar ga sowieso stemmen (desnoods blanco)!


18.14 Wij luisteren tussen 18.00u en 20.00u naar het de Songfestivaluurtjes op OUTmusic. In mei mag daar weer op gestemd worden, maar vandaag eerst de gemeenteraadsverkiezingen!


18.08u Nog niets van een SP-er gehoord vandaag. Is er dan geen roze SP-kandidaat die iets te melden heeft? Twitter het ons @Gay_nl !


18.03u Van de twitter van Frits Huffnagel: "Mark Rutte op BNR-radio: ik heb gestemd op mijn goede vriend Frits Huffnagel. Jippie!"17.45u Stem! Stem! Stem! Het kan nog tot 21.00u! Ondertussen luisteren we naar Best of the Day op OUTmusic


17.25u Nog maar een tweet van Robbert Jan: "Om kwart voor vier was de opkomst 30 procent en we moeten naar de zestig. STEMMEN met je donder!"16.48u ProGay-voorzitter Frank van Dalen zit vandaag op de wip, zoals het Parool het treffend noemt. Hij staat op de achtste plek van de VVD Amsterdam-lijst en volgens de laatste peilingen staan de liberalen op 7 zetels. Van Dalen hoopt, mocht de VVD inderdaad 7 zetels krijgen, met voorkeursstemmen in de raad te komen.


16.05u We bellen met Boris van der Ham: "De dag begon al vroeg. Om 8 uur was ik aan het flyeren op Amsterdam Centraal. Met een eigen folder want ik ben lijstduwer van D66 hier. Als ik met voorkeursstemmen gekozen word, dan wil ik graag duo-raadslid worden in Amsterdam. Dat is goed te combineren met de Tweede Kamer. Ik vind het flauw wanneer je als lijstduwer op een lijst gaat staan zonder er consequenties aan te verbinden. Ik hou er van om hard te werken."
"Ik verwacht overal wel winst. D66 doet het hartstikke goed. Lokale mensen zijn de afgelopen vier jaar in D66 blijven geloven, dat betaalt zich nu uit."


15.58u Boris van der Ham heeft het onder andere over gay issues en uitgaansleven in zijn campagnefilmpje voor D66 Amsterdam. Bekijk het hier!


15.03u Opkomst tot nu toe 1% lager dan vier jaar geleden, zegt Maurice de Hond. Laat de roze stem niet verloren gaan! Volgens COC Amsterdam is de homostem met 41.000 stemgerechtigde roze Amsterdammers een aanzienlijk kiezerspotentieel dat doorslaggevend kan zijn. Dat zal in andere steden vast niet anders zijn!


14.55u We bellen even met Frits: "Het is een spannende dag! Het lijkt een nek-aan-nek race te worden maar de verwachtingen zijn goed. De dag zelf is altijd een beetje gek. De opkomst is tot nu toe in elk geval beter dan vier jaar geleden."


14.51u Frits Huffnagel (VVD Den Haag) is ook vandaag nog druk aan het campagnevoeren. Op zijn twitter schrijft hij: "Op nu.nl: De PvdA houdt vast aan de steun voor het plan van het kabinet om de koopzondagen te beperken. VVD: Shoppen is ook zondagsrust."


14.44u Diezelfde Hugo Scherff blijft trouwens heel ontspannen onder de verkiezingsstress. Hij schrijft: "Volkomen ontspannen: op balkon in de zon racefiets schoongemaakt voor nieuwe seizoen, luisterend naar Oasis; vanmiddag nog wat flyeren."


14.27u Hugo Scherff, je kunt het met hem eens zijn of niet, het is in elk geval een sympathieke man met humor. Wij vroegen hem of het gaat lukken, één zetel in de Amsterdamse gemeenteraad. Zijn antwoord: "Ja, ik denk dat het gaat lukken. En als het niet lukt, ligt het natuurlijk aan jullie persbericht van twee weken geleden ;-)."


14.11u Een andere kandidaat van 'lekkerste roze gemeenteraadskandidaat', Hayke Tjemmes, staat in zwolle op de vijfde plek van D66. Via twitter schrijft hij ons: "Er zijn nog geen peilingen voor Zwolle, maar 3+ is reëel en meer is haalbaar, als je uitgaat van landelijke peilingen. Ik sta voor D66 in Zwolle op 5. Met flinke winst voor D66 of voorkeurstemmen kan het zeker!"


14.08u Robbert Jan (via twitter): "Vandaag hebben al twee homo's met evenveel stemrecht als ik gevraagd of ik PVV ga stemmen... In Hilversum... frustrerend!"13.47u Wij vroegen ons af of Expreszo-voorzitter Benjamin van Es ergens op een lijst staat. Zijn antwoord: "Nee! Ik werk voor de VVD Gemeenteraadsfractie in Den Haag, en stem misschien wel de 'lekkerste'... ;-)"


13.25 In het Amsterdamse stadsdeel Zuid-Oost moet wellicht opnieuw gestemd gaan worden. Voor de stadsdeelverkiezingen stond lijstduwer Eric van der Burg niet op het stembiljet. Hij was weggevallen. Volgende week wordt er besloten of er opnieuw gestemd gaat worden.


13.14 Naast wat er binnenkomt op twitter, zullen we straks de telefoon eens ter hand nemen om te kijken hoe het gaat met Vera Bergkamp (vicevoorzitter COC en D66-kandidaat in Amsterdam centrum) en Frits Huffnagel (Gay&Night-columnist en VVD-kandidaat in Den Haag).


12.27u Onze columnist Robbert Jan Proos heeft twitter ook ontdekt: "Ik ga vanavond de hele avond kijken of alle VVD homo's in Amsterdam die me al weken spammen terwijl ik Hilversummer ben, het halen." Robbert Jan is hier te vinden op twitter.


12.26u Ook Mark Wiggers van Trots op Nederland roept via twitter op om een ander geluid in de Almeerse gemeenteraad te laten horen. Dat zal er vast komen want staat de PVV daar niet bovenaan in de peilingen?


11.48u Jonathan de Jong, één van de genomineerden voor lekkerste roze politicus, staat op plek 8 voor de D66 in Almere. Hoe komt hij de dag door? "Gewoon doorgaan met campagne voeren, zo blijf ik kalm. De peilingen staan er goed voor, maar een peiling is maar één ding. Elke stem is vandaag hard nodig om een ander geluid in de raad van Almere te laten horen." De twitter van Jonathan vind je hier. Ook wat te melden? @Gay_nl


11.41u Afgelopen zondag kregen we een persbericht binnen van PvdA Rotterdam met als kop 'PvdA Rotterdam tegen homodiscriminatie'. Daar zijn we erg blij mee, maar als dat nieuws is, is dat een slechte zaak.


10.37u Meer dan ooit lijkt er dit jaar om de roze stem gevochten te gaan worden. In veel gemeenten zijn speciale ‘roze debatten’ waar thema’s als homofoob geweld en roze ouderen besproken worden door verkiesbare politici. Vooral in Amsterdam is de strijd losgebarsten. Volgens COC Amsterdam is de homostem met 41.000 stemgerechtigde roze Amsterdammers een aanzienlijk kiezerspotentieel dat doorslaggevend kan zijn.


08.44u Goedemorgen, er kan gestemd worden! De stembussen zijn open!


Wie een beeld wil krijgen van wat politieke partijen in de gemeente allemaal doen voor de homogemeenschap, kan terecht op www.Gayvote.nl. Deze website, die in januari werd geopend door minister Plasterk, heeft de standpunten van partijen uit verschillende gemeenten verzameld. Meer dan honderd gemeenteraadsfracties hebben zich op deze site aangemeld. Ook staan er een aantal tips op over hoe je jouw gemeente meer ‘roze’ kunt maken.

Voor een algemeen stemadvies ga je naar www.stemwijzer.nl


We houden onze Twitter vandaag uiteraard in de gaten. Ben je kandidaat en kun je de spanning niet meer aan? Laat het ons weten! http://twitter.com/gay_nlDoor de val van Balkenende IV lijken deze gemeenteraadsverkiezingen meer dan ooit overheerst te worden door de landelijke politiek. Onze columnist Roelof gaf hier in zijn meest recente column zijn mening. Deze lees je hier.


De lekkerste roze gemeenteraadskandidaat van Nederland, Jeroen van Dijken, staat in Den Haag op plaats 20. Zal hij genoeg voorkeursstemmen om toch in de raad plaats te mogen nemen? In Den Haag staat Gay&Night-columnist Frits Huffnagel op de vierde plek.De afgelopen dagen zijn er meerdere profielen aangemaakt door politici om op die manier de kiezer te bereiken. Wij zijn erg betrokken bij de verkiezingen, maar dat mag natuurlijk niet! (Foei D66, VVD, CDA!)


3 maart: Stemmen! --- 3 maart: Stemmen! --- 3 maart: Stemmen! --- 3 maart: Stemmen!

Dit artikel wordt de hele dag door geupdate.