Hij bewijst zich een multitalent, aangezien hij de film zowel geschreven als geregisseerd heeft én de hoofdrol vervult. Het filmscript is gebaseerd op Dolan’s eigen korte verhaal La Matricide (moedermoord), een verhaal dat geïnspireerd is door ervaringen uit zijn jeugd.


Hubert Minel is een driftige puber die een intense hekel aan zijn moeder heeft. Hij walgt van haar eetgewoonten, haar voorliefde voor tijgerprints en het oubollige interieur van hun huis. Het liefst gaat hij zo snel mogelijk met zijn vriendje Antonin op kamers wonen. Maar hij is nog maar zestien jaar en zijn moeder vindt hem overal te jong voor. Zijn ergernis groeit met de dag en bereikt een climax wanneer zijn moeder hem naar een internaat stuurt.

De verstoorde relatie tussen moeder en zoon is hartverscheurend in beeld gebracht. De intellectuele geëngageerde Hubert staat lijnrecht tegenover zijn burgerlijke moeder Chantale; het contrast kan bijna niet groter. Dolan is innemend in zijn rol van Hubert, hij zet de opstandig schreeuwende puber geloofwaardig en hartverscheurend neer. Minstens zo goed is Anne Dorval, zij vertedert met de radeloosheid en goede bedoelingen van moeder Chantale.

Je moet wel een heel bijzonder talent zijn om een film als deze met een krap budget te kunnen laten slagen. Het is Dolan gelukt, ondanks deze financiële beperking. J’ai tué ma mère ontroert door het bijzonder goed uitgewerkte onbegrip tussen moeder en zoon. En wat zijn die puberale schreeuwmomenten van Hubert tegen zijn moeder op sommige momenten pijnlijk confronterend met de eigen puberteit. En hoewel het niet inherent aan de film is, mag het verfrissend worden genoemd dat de homoseksualiteit van het hoofdpersonage nou eens een keer géén gigantisch issue is waar doden bij vallen.

Evert Groot

Winnen!
Ben je nieuwsgierig geworden naar J’ai Tué Ma Mère? Gay.nl mag 2x5 kaartjes verloten! Mail naar win@gay.nl o.v.v. 'Mere'. Vergeet vooral niet je profielnaam en volledige adres mee te sturen!

Let op: Goldmembers krijgen voorrang! Nog geen Goldmember? Klik hier voor info!