Twee van de minst spannende categorieën van dit jaar zijn die van beste mannelijke en vrouwelijke bijrol. Het hele seizoen worden er links en rechts verrassende nominaties gegenereerd voor allemaal mannen en vrouwen die heerlijk hebben staan schitteren in de kantlijn van verschrikkelijk fraaie films in werkelijk fantastische rollen. Maar de winnaars zijn al maandenlang elke keer hetzelfde.

Bij de vrouwen gaan de twee dames die Clooney flankeren in “Up In The Air” een leuke gooi doen. Vera Farmiga en Anna Kendrick zijn daarmee voor het eerst in hun leven genomineerd (voor een Oscar) en dat is natuurlijk hartstikke leuk voor ze. Penélope Cruz mag na de winst van vorig jaar weer acte de presence geven voor haar rol van verleidelijke minnares in “Nine”. Een omstreden nominatie aangezien de film door de critici meedogenloos werd neergesabeld. De vierde genomineerde kwam uit onverwachte hoek, Maggie gaat aan de Gyllenhaal met een nominatie voor “Crazy Heart” waar iedereen Julianne Moore had verwacht voor “A Single Man”. Wat mij betreft verdienen beide en nominatie en had Cruz dit jaar gepasseerd mogen worden.

Maar wat doet het er ook eigenlijk toe? Op de avond zelf gaat de award voor beste vrouwelijke bijrol namelijk gewoon naar comédienne Mo’nique (foto), die met haar indrukwekkende en hartverscheurende rol van een monsterlijke moeder in de film “Precious” overal alle prijzen al in de wacht heeft gesleept. Als ze wint is het niet alleen volkomen verwacht maar ook volkomen terecht.

Bij de mannen is het niet veel anders. Natuurlijk is het leuk voor Matt Damon dat hij weer een nominatie toe mag voegen aan zijn oeuvre. Maar om nou zijn aandeel aan “Invictus” te nomineren is al redelijk overdreven. Nee dan Stanley Tucci die onherkenbaar en met verve de angstaanjagende buurman speelt in “The Lovely Bones”, dat noemen we nog eens een terechte nominatie. Of de sterke optredens van Christopher Plummer in “The Last Station” en het ongewoon genuanceerde acteerwerk van Woody Harrelson in “The Messenger” , allemaal classic Oscar material.

Maar ook hier zal geen verrassing opgetekend worden. Christopher Waltz (foto) staat in de voorspellingen op bijna tachtig procent kans en ik zeg:”Maak daar maar honderd van!” De Oostenrijker van oorsprong werd in een klap bekend door zijn rol als verschrikkelijke nazi Hans Landa in Tarantino’s “Inglourious Basterds”. De wijze waarop Waltz deze wanstaltige sadist gestalte geeft, grenst aan het irritante briljante. Ondanks dat hij een rol speelt zou ik de acteur voor zijn bek slaan als ik hem op straat tegen zou komen.

Mocht ik er na zondagnacht enorm naast hebben gezeten met deze voorspellingen. Dan mag u alsnog met terugwerkende kracht onder dit artikel reageren met termen als: Amateuristische prutser en zelfingenomen slechte filmkenner of zwaardere krachttermen. Verder zal ik dan nooit meer een artikel schrijven waar expertise over films voor vereist is.

Robbert Jan Proos

Lees ook:
» RttO: Brüno reikt Oscar uit (15) reacties
» Colin Firth wint BAFTA (10) reacties
» Colin Firth genomineerd voor Oscar (13) reacties
» Precious: kanshebber Oscars (31) reacties