Op AT5 zag ik een lief ogende man, Delano Felter, uitspraken doen die ik helemaal niet van zo'n lieve man zou verwachten. Maar hoe kon het ook anders? Als goede gelovige wist hij ook niet beter. “Ik vind het heel normaal dat je zegt dat je een hekel aan homofielen hebt”, was een uitspraak van hem. Nu leert de ervaring mij dat mensen die het woord “homofiel” boven het woord “homoseksueel” verkiezen (hebben we het ook over “heterofielen” dan?) doorgaans een probleem hebben met homoseksuelen en homoseksualiteit, ook al beweren ze van niet. Felter is zo'n iemand die dit clichébeeld helaas weer bevestigt.

Zijn homofobe uitspraken stuiten mij – als homoseksueel – zeer tegen de borst. En tóch vind ik dat hij die uitspraken moet kunnen doen en niet vervolgt dient te worden. Niemand – en dus ook homobelangenorganisaties – horen homofobe mensen helemaal niet de mond te snoeren door bijvoorbeeld aangifte tegen hun te doen. Het beste is om in dit geval deze rare, verwarde man te negeren of desnoods met deze mensen te in debat te gaan en te beargumenteren waarom dat homo-zijn helemaal niet zo raar of onnatuurlijk is.

Daarom hoop ik dat organisaties zoals het COC hun aangifte tegen deze verwarde man intrekken. Naast dat het pure tijd- en geldverspilling is voor de politie, die het al druk genoeg heeft, moet deze man vooral ook geen aandacht krijgen. Negeer hem, zwijg hem dood. Daarnaast heeft deze man ook recht op een eigen mening. Ja, het is een mening die homoseksuelen verfoeilijk vinden, maar dat is geen reden om dan maar aangifte tegen deze man te doen.

Het mooie aan een democratie is dat je stemt op de partij waarmee je het eens bent. Laat de mensen die het met deze man eens zijn vooral op deze man stemmen. Hoe achterlijk iemands uitspraken ook zijn, zolang niemand oproept tot geweld, moet ieder zijn ding kunnen zeggen. De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed voor onze vrije samenleving die voor iedereen geldt. Oók voor homofobe mensen.

Ik roep daarom de organisaties op die aangifte tegen deze man hebben gedaan om de aanklacht te laten vallen. Laten we deze man ook bestrijden... door hem te negeren óf met hem in het publieke debat te gaan met het woord als wapen. Niet door hem de mond te snoeren en van een afstandje aangifte te doen. Als je de man per se wilt confronteren met zijn uitspraken, durf hem dan recht in zijn gezicht te zeggen dat je het niet met hem eens bent en beargumenteer waarom. We zijn toch geen mietjes?

Yair da Costa (21) geeft voorlichting op middelbare scholen over homoseksualiteit en is columnist voor Volkskrant Opinie.

De redactie van Gay.nl is neutraal, niet politiek gebonden of gekleurd en de mening in gastcolumns of ingezonden brieven representeert dan ook niet de mening van Gay.nl. Wil jij je ook laten horen op Gay.nl? Stuur je brief naar redactie@gay.nl. De redactie behoudt het recht artikelen niet te plaatsen of in te korten.

Lees ook:
» Klachten Felter stromen binnen (26) reacties
» Lijsttrekker RMP: 'Homo's bestrijden' (180) reacties