Hoewel het alweer een jaar geleden is, staan de buitengewoon sterke acteerprestaties van Kate Winslet nog op het netvlies gebrand. Ze had eigenlijk twee oscars verdiend: één voor The Reader (die ze ook daadwerkelijk kreeg) en één voor Revolutionary Road. Maar Kate was het afgelopen jaar vooral moeder en dus mag ze zondag alleen het podium op de award voor beste acteur uit te reiken.

Zo makkelijk als de voorspelling vorig jaar was, zo lastig wordt het dit jaar. Twee ogenschijnlijk gelijkwaardige front runners en gevaarlijke outsiders.

Normaal gesproken gaat het zondag tussen levende legende Meryl Streep (Sophie’s Choice, Doubt en wat al niet meer) en lelijk eendje Sandra Bullock (Miss Congeniality, The Proposal en vooral meer van dat soort films).

Meryl Streep kroop het afgelopen jaar in de huid van de charismatische tv-kok Julia Child voor de film Julie and Julia. Geheel met accent en de opmerkelijke lach van Child zette Streep een uitstekende prestatie neer. Die nominatie zat dus wel gebakken. Het is echter een comedy-rol en zo vaak gebeurt het niet dat het prestigieuze beeldje naar dat genre gaat. Aan de andere kant is het al de twaalfde nominatie voor Streep sinds ze dankzij Sophie’s Choice de Oscar won. De academy heeft dus duidelijk een zwak voor de actrice en het wordt wel weer eens tijd dat ze wint.

Maar waarschijnlijk zal Meryl geen streep door de rekening van Sandra Bullock zetten (credits voor het grapje: Robbert Jan). Het oeuvre van Bullock valt weliswaar in het niet in vergelijking met dat van Streep, maar de buzz rondom Bullock’s rol in The Blind Side, waarin ze de high society adoptiemoeder wordt van een kansarme jongen, is zo enorm dat Bullock wel moet winnen. Eerder won ze ook al de Golden Globe en de Critic’s Choice award voor dezelfde rol.

In de blinde hoek van Bullock zitten Gabourey Sidibe, Helen Mirren en Carey Mulligan. Drie sterke outsiders en bij geen van de drie zou het een schok zijn als ze zou winnen. Carey Mulligan won eerder de Bafta voor beste actrice voor haar rol in An Education en eerlijk is eerlijk, ze speelt ontzettend goed. Maar ze is nog jong en zal nog een paar prestaties van hetzelfde niveau neer moeten gaan zetten voor ze bij de echte kanshebbers hoort.

Gabourey Sidibe speelt enkele geweldige en adembenemende scènes in Precious. Ook zij heeft al een paar awards voor deze rol gewonnen en mag daarom niet vergeten worden in deze categorie. Maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat alleen Mo’Nique voor Precious een acteeraward in de wacht zal slepen.

Tot slot mogen we op het laatst natuurlijk niet Helen Mirren vergeten. De Queen onder de Britse actrices ontroert in The Last Station, waarin ze de vrouw van de Russische auteur Tolstoy (Christopher Plummer, de vader uit The Sound of Music) speelt. Mocht de academy gek willen doen, dan zouden ze zo maar eens voor Mirren kunnen gaan. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De laatste keer dat ze genomineerd werd, in 2007 voor The Queen, won ze trouwens wel.

Kristiaan Schimmel

Meer voorspellingen? Morgen worden meerdere minder prominente awards besproken, vrijdag beste acteur en zaterdag beste film door Robbert Jan Proos en Kristiaan Schimmel. Zij hebben speciaal voor Gay.nl alle genomineerde films gezien en zijn daarmee zelfverklaard filmkenner.


Lees ook:
» RttO: Beste bijrollen (19) reacties
» RttO: Brüno reikt Oscar uit (15) reacties
» Precious: kanshebber Oscars (31) reacties
» Penn wint Oscar voor Milk (36) reacties