"Sindsdien stromen de meldingen op beide redacties binnen”, aldus een redacteur van de Wereldomroep. Volgens hem zijn er nu meer dan zeventig meldingen ontvangen over misbruik in verschillende instellingen. Volgens de Wereldomroep gaan veel meldingen over het Don Rua klooster in de jaren zestig en zeventig. Een oud-leerling beschuldigt echter ook een huidig bestuurslid van de salesiaanse orde.

Ernstig misbruikt
Maar ook uit andere hoeken komen pijnlijke verhalen uit het verleden naar boven. Zo vertelt Loet van Hoogenhuizen (69) uit Breda dat hij (en anderen) eind jaren veertig, begin jaren vijftig ernstig misbruikt is op het Sint Willibrordusinternaat in Huijbergen, in Noord-Brabant.

De voormalige horecabaas zet op het moment zijn hele verhaal op papier en zei tegen de Telegraaf: "Wie het wil lezen, dat merk ik wel. Maar ik wil het op papier hebben, zonder beperkingen. Het goede van de broeders, maar ook het kwade. Van de vijftig mannen hebben zich er veertig langdurig en ernstig aan ons vergrepen. Dat mag iedereen weten. Als ik hier over het kerkhof loop langs de kruizen, weet ik van iedereen wat voor persoon hij was. Goede, maar ook sadistische pedofielen".Seks met broeders
Het verhaal van Loet wordt steeds heftiger. "Ik kwam op het internaat toen ik vijf was. Mijn moeder was overleden en mijn vader keek niet naar ons om. Meteen al bij binnenkomst werd mijn persoonlijkheid weggenomen. Ik heette geen Ludwig meer, maar Louis, zo werd me toegeschreeuwd. Ik was een leuk ventje, en de broeders vonden dat blijkbaar ook. Ik moest al snel een broeder aan zijn piemel zitten. Daarna kreeg ik nieuwe kleren. Of ze zaten in je broek, en dan zag ik ze kijken alsof ze een orgasme beleefden. Voor mij geldt dat ik een keer per maand seks had met een broeder, van mijn vijfde tot mijn twaalfde. Maar er waren ook jongens die fysiek beschadigd raakten in hun kruis. Er werden ook sm-handelingen verricht met de kinderen en kiezen werden zonder verdoving getrokken. Het waren pedofielen en sadisten."

Voor Loet is het hoofdstuk van zijn jonge jeugd afgesloten. "Ik heb er de rest van mijn leven niet veel last van gehad. Ik ben getrouwd, werd vader van vier kinderen. Maar het moet nu wel verteld worden. God is goed, ik geloof nog steeds. Maar zijn personeel deugt niet, dat is duidelijk."

CF/NRC Handelsblad/Telegraaf