In de categorie ‘Beste Acteur’ was het vorig jaar nog bloedstollend spannend. Golden Globe winnaar Mickey Rourke ‘Wrestlerde’ zich via de Golden Globes naar een plek als de lichte favoriet voor de Oscar maar uiteindelijk ging die eer toch naar Sean Penn voor zijn rol in de biopic “Milk”. Geen grote verrassing, maar toch een lastig te voorspellen uitslag.

Dit jaar lijkt de voorspelling wat makkelijker te zijn. George Clooney die met veel charme de hoofdrol van “Up In The Air” vertolkt, wordt hooguit genoemd als ‘dark horse’. Zijn nominatie lijkt voort te komen uit de gedachte dat er niet veel acteurs zijn die een dergelijk onsympathiek personage nog zo goed over kunnen laten komen. Ik zat er naar te kijken en dacht bij vlagen: ‘Jezus wat een lange koffiereclame’. Het gaat hem niet zijn tweede Oscar opleveren.

Wie ook al een beeldje in de kast heeft staan is Morgan Freeman. Als persoonlijke vriend van Nelson Mandela was hij de geknipte persoon om de Zuid Afrikaanse president te spelen in ”Invictus”. En dat gaat hem goed af. De toon van de stem, het loopje en het accent zijn spot on en overtuigend. Het probleem bij deze nominatie is echter de film zelf. Het is vooral een traag gemonteerd jongensboekverhaal over een bijzondere sportprestatie en Freeman loopt er als Mandela een beetje doelloos doorheen.

In het hart van de met veel nominaties overladen film “The Hurt Locker” staat acteur Jeremy Renner. Hij speelt een explosievenexpert die met gevaar voor eigen leven rondslingerende bommen moet uitschakelen. Een rol die het niet moet hebben van veel tekstbehandeling maar voornamelijk leunt op de fysieke en mimische intensiteit van de acteur. Renner werd in andere verkiezingen nogal eens ‘vergeten’, maar hoort er in dit rijtje wel gewoon bij. Als Hurt Locker er zondag met alle prijzen vandoor gaat, maakt hij een kleine kans, maar ik zou er mijn geld niet op inzetten.

De strijd zal gaan tussen twee mensen, aan de ene kant Colin Firth. Hij heeft de Bafta gekregen voor zijn intense rol in “A Single Man”. Deze fraaie vertolking van een gepijnigde man die al maanden het verdriet over zijn verloren geliefde verwerkt en daardoor een haast emotieloze indruk achterlaat levert een terechte nominatie op maar Firth gaat het beeldje niet winnen volgens mij.

Want aan de andere kant is daar de oudgediende Jeff Bridges (foto). Het is zijn vijfde nominatie en waar het de eerste vier keer misging kan de Oscar hem deze keer bijna niet meer ontgaan. De Academy is gek op mannen die er nu eindelijk eens recht op hebben en hij speelt in “Crazy Heart” een all American Country boy die ook nog aan de drank is. Ik ben er uit, het winnen van een Oscar wordt dit jaar voor de concurrentie een Jeff Bridges too far…

Robbert Jan  Proos