Voor het eerst sinds de jaren veertig worden er meer dan vijf films genomineerd in de categorie ‘Beste Film’. Velen vermoeden dat het ‘Dark Knight’- debakel van vorig jaar debet is aan deze verandering. De Batman-film was het hele jaar de beste en hoogst gewaardeerde film maar ontbrak op de lijst van beste films toen de Academy haar awards ging uitreiken. De troostprijs voor beste mannelijke bijrol was niet genoeg om deze ‘schande’ weg te nemen.

Wie de lijst dit jaar bekijkt zal zien dat het er niet toe doet. Ook nu ontbreken er weer films die er op zouden moeten staan en zo blijft de discussie altijd mogelijk. Waar is het Clint Eastwood Mandela Opus “Invictus”? En hoe kan het dat Tom Fords artistieke meesterstuk “A Single Man”ontbreekt? Vijf symbolische nominaties prijken naast de vijf films die ook in de categorie beste regie genomineerd zijn. En dus gaat de award niet naar de drukbezochte films “Up” en The Blind Side” en vergeet ook de kansen voor “A Serious Man” (De Coen Brothers hebben nog credits bij de academy voor een nominatie maar dat is het wel), SciFi hit “District 9” en het vederlichte Britse “An Education”.

Wie deze categorie nog wat beter bestudeerd zal zien dat de kleine aangrijpende Indie-film “Precious” al winnaar is met zes nominaties en de beste vrouwelijke bijrol-winst die al niet meer stuk kan. “Up In The Air”gaat waarschijnlijk getroost worden met een oscar voor het script, net als “Inglourious Basterds” die daar gratis beste mannelijke bijrol bij krijgt. De strijd zal feitelijk worden beslecht tussen de twee grote zwaargewichten “Avatar” en “The Hurt Locker” De internationale filmpers reikte eerder al de Golden Globe uit aan Avatar, maar de Britse Bafta Commissie lauwerde The Hurt Locker en zo lijken ze vlak voor de grote dag beide nog volop in de strijd.

Waar gaat het dan uiteindelijk op beslist worden? De meeste kleinere filmprijzen wijzen al maanden met grote regelmaat The Hurt Locker aan en niemand houdt rekening met Avatar. Maar waarom eigenlijk niet? Zou de academy zich weer branden aan een zeer heet hangijzer? Dat de film die met overmacht het best bezocht is dit jaar buiten de prijzen gaat vallen? Of is er sprake van een correctie die ingezet is met het winnen van de Golden Globe.

Gaat de Academy alsnog haar ongelijk van vorig jaar toegeven en de grote publiekstrekker nu toch echt toekennen waar het recht op heeft?

Oscarhistorie wijst uit dat beste regie vaak hand in hand gaat met beste film dus een voorconclusie kan getrokken worden als dat beeldje eerder op de avond de deur uit gaat, maar ook dat kan gek lopen weten we sinds “Brokeback Mountain”. Mijn voorspelling voor beste film van dit jaar is gebaseerd op een gevoel en zeker niet op zekerheid zoals vorig jaar bij “Slumdog Millionaire”. Uiteindelijk zal de Academy volgens mij dit jaar niet vervallen in een ‘interessante keuze’ maar kiezen voor het publiek. En het publiek ging dit jaar massaal naar Avatar…

Robbert Jan Proos

Lees ook:
» RttO: Beste acteur (2) reacties
» RttO: Beste regie en scripts (1) reacties
» RttO: Beste actrice (11) reacties
» RttO: Beste bijrollen (21) reacties