Het ligt enigszins voor de hand, maar iemand die er uitgebreid over aan het woord geweest is, is Colin Firth (genomineerd voor zijn hoofdrol in A Single Man). Firth zei: "Als iets zo reactionair als Proposition 8 genoeg stemmen kan krijgen, dan hebben we helemaal niet zoveel vooruitgang geboekt. Ik speel een homoseksuele man die in 1962 menselijke basisrechten wordt geweigerd. Nu wordt er een wet aangenomen die dat nog steeds in stand houdt."

Ook een andere kandidaat uit de categorie beste acteur, George Clooney (Up in the Air), heeft een duidelijke mening: "Op een bepaald moment in ons leven zal het homohuwelijk helemaal geen issue meer zijn. Dan is iedereen die tegen dit burgerrecht strijd net zoals de man die tot op het laatste moment probeerde te voorkomen dat er een zwarte man naar z'n universiteit zou gaan."

In de categorie voor beste actrice hebben Meryl Streep (Julie & Julia) en Anna Kendrick (Up in the Air) tegen de website freedomtomarry.org uitgesproken helemaal achter het homohuwelijk te staan.

Vorig jaar ging er een gouden beeldje naar Dustin Lance Black, de scenario-schrijver van Milk. Deze jonge homo hield een vlammende speech waarin hij duidelijk maakte waarom homorechten zo belangrijk zijn. Z'n toespraak zie je hier.

KS

Lees ook:
» RttO: Beste film (10) reacties
» RttO: Beste acteur (3) reacties
» RttO: Beste regie en scripts (1) reacties
» RttO: Beste actrice (11) reacties
» RttO: Beste bijrollen (21) reacties