The Hurt Locker versloeg hierdoor de grootste kaskraker aller tijden: Avatar. Avatar begon met evenveel nominaties, maar nam slechts drie beeldjes mee naar huis. De belangrijkste van deze drie prijzen was voor beste cinematografie. Opmerkelijk was dat Kathryn Bigelow de eerste vrouw is die is beloond met de Oscar voor beste regie.

Colin Firth is voor zijn rol als depressieve homo in A Single Man niet beloond met een Oscar. De prijs ging naar Jeff Bridges. Dat was geen grote verrassing want Bridges ontving voor zijn vertolking van de vergeten country-zanger Bad Blake, naast vele andere awards, ook al eerder een Golden Globe.

Sandra Bullock heeft zoals de bookies al voorspelde de prijs voor beste actrice gewonnen. Met een zichtbaar ingestudeerde toespraak (waarin ze ook op kwam voor homoseksualiteit) nam ze deze in ontvangst. Minuten eerder rolden de tranen al over het gezicht van Gabourey Sidibe, die in dezelfde categorie genomineerd was als Bullock voor haar rol in Precious. Oprah Winfrey sprak tijdens het aankondigen van de genomineerden lovende woorden over haar ontdekking.

De show zelf was een stuk minder spectaculair dan vorig jaar, waar Hugh Jackman er een heus musical-festijn van maakte. In deze editie was het gastheerschap voor Alec Baldwin (30 Rock) en Steve Martin. Samen speelden ze, met Meryl Streep, in It’s Complicated. Na een show-opening van Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother), kwam het duo op.

Baldwin en Martin maakten grapje naar grapje, maar slechts een paar hiervan deden het goed. Het niveau maakte nooit de overgang van flauw naar gevat en dat zorgde voor een ‘mwah’-gevoel aan het einde van de nacht. Hoogtepuntje van Martin en Baldwin was de Paranormal Activity-spoof. Het andere memorabele showmoment was Ben Stiller die compleet als een Na’vi (de blauwe wezens uit Avatar) het podium op kwam.

James Cameron was een zeer sportief verliezer. Direct na haar winst feliciteerde hij (zijn ex-vrouw) Kathryn Bigelow, die recht voor hem zat in de zaal en toen andere awards niet zijn kant op gingen, bleef de meest succesvolle regisseur aller tijden glimlachen. De Academy zal zich opnieuw de woede van het grote publiek op de hals gehaald hebben door niet de meest succesvolle film aller tijden uit te roepen tot beste film, maar een oorlogsfilm die maar met moeite een distributeur wist te vinden.

KS