De Tros, naar eigen zeggen ‘de grootste familie van Nederland’, schrijft in een mail dat ‘de Tros-directie heeft besloten het aantal journalisten dat wordt geaccrediteerd zeer te beperken’. Birgit Jansen van de Tros zegt: “Het is voor zowel Sieneke als de Tros de eerste keer en we willen Sieneke ook beschermen zodat ze niet door 30 camera’s geïnterviewd wordt straks in Oslo.”

De Tros zegt onder andere vanwege de berichtgeving van de afgelopen maanden voorzichtiger te zijn met pers dan de NOS in het verleden.

Een eerdere mail, aan iedere accreditatiekandidaat verstuurd, stond vol met suggesties voor hotels in Oslo en informatie over de show en pendelbussen voor de pers. Ook aangezien de NOS doorgaans iedereen die zich aanmeldde een accreditatie gaf, hebben veel journalisten na die mail van de Tros hotels geboekt. Birgit Jansen: “Het is hartstikke vervelend voor die mensen, maar wij hebben altijd gezegd dat ons het recht is voorbehouden om te weigeren.”

Het is opmerkelijk dat een publieke omroep, die in stand wordt gehouden door de Nederlandse belastingbetaler, persvrijheid op deze manier lijkt tegen te werken. Het Nederlandse persbureau ANP mag alleen een fotograaf sturen. Wie wel naar Oslo gaan, zijn twee Nederlandse kranten, de regionale omroep TV Gelderland en de speciale songfestival-website van de Tros. Vorig jaar accepteerde de NOS nog ongeveer 60 accreditatieaanvragen

KS