In een officiële verklaring zegt het schoolbestuur het bal te cancelen 'vanwege de afleidingen van het leerproces door recente gebeurtenissen'.

Eerder dit jaar ontvingen alle leerlingen een brief met daarin de regels voor het meenemen van een date. Eén vereiste was dat de date van het tegenovergestelde geslacht moest zijn. Reeds bekend met deze regel vanwege eerdere weigeringen van same-sex dates op het schoolbal, stapte McMillen naar het schoolbestuur om uitleg te vragen.

De lesbische leerlinge kreeg te horen dat ze niet met haar vriendin op het bal mocht verschijnen, geen smoking mocht dragen en eventueel zou moeten vertrekken als zij en haar vriendin andere leerlingen een ongemakkelijk gevoel bezorgden.

Geschokt door deze reactie, gaf de American Civil Liberties Union (ACLU) de school tot gisteren (woensdag) de tijd om haar beleid aan te passen. De school weigerde en nu is het gehele feest van de baan.

Volgens Kristy Bennett van het ACLU is de school verplicht al haar leerlingen gelijk te behandelen. “Dit is oneerlijk tegenover Constance. Het enige dat ze doet is strijden voor haar rechten”.

Het ACLU heeft McMillen geadviseerd voorlopig nog geen reactie te geven. Eerder gaf ze echter al aan te vrezen van het schoolbal weggestuurd te worden: “We leven nu eenmaal in de Bible Belt”.

Wil je McMillen steun betuigen? Het ACLU heeft inmiddels een Facebook-pagina voor de studente opgericht. Klik hier om de pagina te bezoeken.

TGK