De eerste koning wordt gespeeld door Yorick van Wageningen. Willem I moet het land op poten zetten, maar loopt continu tegen zijn eigen onmacht aan. De band met zijn zoon is niet goed, en verslechtert bij elke poging die hij doet om het te verbeteren. Daarnaast lukken de ideen die hij als visionair in het land wil uitvoeren maar voor een gedeelte. Willem III heeft net als zijn vader een wispelturig karakter. Hij is een vurige lastige man, die ook een humoristische kant heeft.

Het kostuumdrama speelt zich af in de 19e eeuw. In die tijd veranderde er veel aan Nederland; de opkomst van de industrialisering en nieuwe religieuze denkbeelden. Het verhaal gaat over de samenzweringen, het bloedvergieten, de haat, de hopeloze liefdes en het verlies van dierbaren. Dat alles binnen de familie van de voorouders van Beatrix.

De scenarioschrijvers zijn geinspireert door het boek 'Voor de Troon wordt men niet ongestraft geboren' van Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans. Dit boek is geschreven met behulp van het eigen archief van Koningin Beatrix. Het boek heeft kritiek gehad van de koningin zelf vanwege het selectieve brongebruik. De schrijfsters zouden vooral op sensatie uit zijn geweest. De zesdelige serie is daarom ook niet bedoeld als realistische vertelling van de geschiedenis. Het is fictie, gebaseerd op historische figuren.

De sterrencast bestaat uit o.a. Dragan Bakema, Jeroen Willems, Egbert Jan Weeber, Bracha van Doesburgh en Loes Haverkort. De regie is in handen van Erik de Bruyn.

Aflevering 1 is afgelopen zaterdag al geweest, en nu te zien op Uitzendinggemist.nl. De volgende afleveringen zijn elke zaterdag om 20:15 op nederland 2 te zien.

JvdB