We vallen met de deur in huis: waarom duurde het zoveel langer om het tweede album te maken? Stine: "Je moet ineens een antwoord hebben op wat er zo goed is aan je band. Bij ons is dat denk ik dat we mensen blij maken. We zijn een echte popband, die eigen muziek maakt. Maar ons hoofddoel is gewoon mensen blij maken."

In de muziek van de band schemeren verschillende invloeden door. Een beetje techno, veel dance, een beetje disco. Het is een wirwar van stromingen die in hun liedjes doorklinkt. Anders: "Het is een mix van alle muziek waar we van houden. Onze vorige cd was meer geinspireerd door de jaren '80. Maar 'The Beat is...' bevat meer invloeden van de jaren '90. Al die muziek waar we naar luisteren gaat mijn hoofd in en dan komen onze liedjes eruit." De zanger schrijft de liedjes niet helemaal zelf: "Ik bedenk meestal het basisidee voor de teksten en de liedjes, maar als we gaan oefenen komt de rest van de band erbij met hun ideeën en dan komt er vaak weer heel wat anders uit. Dat maakt het ook leuk. Deze keer heeft de band meer samengewerkt bij het maken van de liedjes."

De band lijkt, gezien de veranderingen in stijl, kleding en muziek, volwassener geworden. Stine: "Ja, we zijn wel wat ouder en wijzer. Bij de eerste cd waren we nog maar tieners, sommigen van ons waren nog niet volwassen toen de cd op de markt kwam. Nu weten we beter wat we aan het doen zijn. We weten hoe we willen klinken en hoe we eruit willen zien. Natuurlijk gaan we nog verder ontwikkelen, en is het over een paar jaar weer anders, maar we zijn blij met waar we nu zijn." Anders: "Het is nu wel moeilijk voor ons, als je kijkt naar de muziek die we maken. We willen jong en zorgeloos overkomen, maar we weten nu beter wat we willen. Dan ga je daar toch een beetje rekening mee houden als je muziek schrijft, en dan is het gevaar dat je popmuziek te volwassen en serieus over komt. We willen gewoon plezier maken en dat laten zien, en dat hebben we op de nieuwe cd volgens mij wel gedaan. Het is een betere cd dan de vorige."

Met een tweede cd maken is het moeilijker om het publiek blij te maken, want er zijn al verwachtingen en er is vergelijkingsmateriaal. Anders: "Je denkt er wel aan. Bij de eerste cd deden we maar wat en bij de tweede cd weet je dat mensen ernaar gaan luisteren. Dat is wel een verschil omdat je eerst maar wat voor jezelf deed." Stine: "Wat bij de twee cd's wel hetzelfde is, is dat we er trots op zijn." Anders: "Het feit dat we het tweede album helemaal zelfstandig hebben gemaakt, helpt wel. Dan is het makkelijker om alles even te vergeten en te genieten van muziek maken."

De zes leden van Alphabeat zijn, toen ze bekender werden, naar Londen verhuisd. Ze hebben daar met zijn zessen in één huis gewoond. Stine: "Het was ontzettend leuk omdat we een echte groep werden. Je moet alles samen doen, en dat was heerlijk. We hadden eigenlijk nooit problemen. Ondertussen is de situatie wel anders, maar dat half jaar was geweldig." Anders: "We gingen natuurlijk samen naar een nieuwe stad, waar we nog niets kende. Maar omdat je samen kon eten, of even met een van de bandleden een filmpje kon kijken was dat allemaal helemaal niet zo eng. Je kent elkaar en je weet wat je aan elkaar hebt, en ik zal dat half jaar altijd herinneren, dat maken we nooit meer mee." Met een grote glimlach vertelt Stine: "Het was niet eens raar dat ik het enige meisje in het huis was. Ik was gewoon één van de jongens. Ik kreeg wel de grootste kamer van het huis."

De band heeft een tijd lang het voorprogramma van Lady Gaga's House of Gaga tour gedaan. Haar stijl verschilt erg met het vrolijke, onschuldige van Alphabeat. Anders: "Lady Gaga is inderdaad stoer, op het randje en spannend. Maar wat ik het leukste aan haar vind is dat ze alles met humor benaderd. Daardoor gaat het nooit te ver. Dat stukje plezier hebben de twee acts gemeen denk ik. Ik verbaasde me wel over hoe goed het gegaan is. We stonden ineens voor gigantische groepen mensen, die eigenlijk voor haar kwamen, maar toch deed vaak iedereen mee als we begonnen te spelen. Dat is niet wat we verwachtten. Meestal denk je dan dat een klein deel van de mensen het leuk vindt, en dat de rest op de klok kijkt hoelang het nog duurt voor Lady Gaga komt."

Alphabeat wordt door het vrolijke karakter vaak gezien als een band die muziek voor homo's maakt. De geruchten over de bandleden gaan daarom ook al lange tijd rond, maar er is nog niet bevestigd. Anders lacht: "Toen we buiten Denemarken gingen spelen viel ons op dat we vooral in de gayscene aanspreken en ik denk ook wel dat we een goede match zijn. Homo's hebben al heel lang wat met vooral dance-muziek. Maar vroeger ook met disco. We zijn blij dat we daar een deel van uit mogen maken. Het is leuk om in gay clubs te spelen en het publiek past bij ons. Er ontstaat dan een goede energie, niet pretentieus, maar iedereen wil gewoon plezier maken." Anders vindt het niet vervelend dat er over zijn persoonlijke voorkeur geruchten gaan: "Het kan me niet zoveel schelen, de mensen om ons heen weten dat er eigenlijk helemaal geen homo's in de band zitten. We gaan soms wel een beetje mee in die geruchten, zo hebben twee van de bandleden in engeland fotoshoots voor gaybladen gedaan. Die shoots waren dan een beetje stout. We zien het meer als grapje." Stine heeft in eerdere interviews gezegd dat ze er geen stempel op wil drukken. "Dat was niet omdat ik het niet serieus neem, ik geef er gewoon geen naam aan."

De band zal vanavond en morgen nog in Nederland optreden. Stine: "We hebben erg goede ervaringen met Nederland. De mentaliteit lijkt beter dan die van bijvoorbeeld Denemarken. De mensen gaan hier gewoon uit om het leuk te hebben. Zijn openminded. Dan is het heerlijk om op te treden." Anders: "Het gaat elke keer dat we hier optreden zo goed, ik hoop dat we nog veel vaker mogen komen." 

De energie waar de zanger en zangeres het over hadden wordt duidelijk als de show die avond in de Melkweg bezig is. Na het optreden gaat het publiek vol energie naar huis. Vanavond staat Alphabeat in de Oosterpoort in Groningen en morgen zal de band nog een show weggeven in Doornroosje in Nijmegen.

JvdB