De ex-officier zegt tevens dat de Nederlandse legerleiding de val van Srebrenica eveneens verklaarde door de openlijke homo's. "Ze zagen het als een deel van het probleem", zegt Sheehan. Hij doelt hiermee op Henk van den Breemen, de generaal die later door het parlement verantwoordelijk is gehouden voor het falen in Srebrenica.

Sheehan deed zijn uitspraken in een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat, eerder vandaag (donderdag). De zitting gaat over Don't Ask, Don't Tell, het huidige Amerikaanse beleid dat ervoor zorgt dat homo's en lesbiennes in het leger kunnen dienen zolang ze niet uit de kast komen. President Obama heeft tijdens zijn State of the Union in januari opnieuw gezegd dit beleid te willen afschaffen. Eerder was dit al een campagnebelofte.

Update 23.55u: reactie defensie en ambassade
Gay.nl belt met de woordvoerder van Defensie: "Het is ongelofelijk dat een man van deze statuur, met deze rang dit soort onzinnige dingen zegt.. Waarop Sheenan zijn statement baseert is een raadsel. De hele zaak Srebrenica is uitvoering onderzocht, onder andere door de VN, en niemand heeft ooit beweerd dat hier een verband tussen zou zijn. Ook nu werkt de Nederlandse strijdmacht die in Afghanistan opereert nauw en zeer goed samen met het Amerikaanse leger. De Nederlandse inbreng wordt openlijk gewaardeerd door alle lagen van de Amerikaanse strijdmacht, tot de president aan toe.” Ook voegde de woordvoerder eraan toe dat het feitelijk niet mogelijk is om Sheehan officieel ter verantwoording te roepen.

De Nederlandse ambassadeur in de VS, Renée Jones-Bos, zegt in een verklaring het ‘niet méér oneens te kunnen zijn’ met Sheehan. “Ik ben trots op het feit dat homo’s en lesbiennes al tientallen jaren openlijk en met onderscheiding het Nederlandse leger dienen”, aldus de ambassadeur.

Vera Bergkamp, vicevoorzitter van het COC, noemt de uitspraak van Sheehan een 'losse flodder'.


Lees ook:
» Sergeant geout door politie (16) reacties
» Einde Don't ask, don't tell in zicht (10) reacties
» 'Einde Don't Ask, Don't Tell in 2010' (19) reacties
» Don't Ask-Don't Tell, verleden tijd (7) reacties