De voormalige opperbevelhebber van de NAVO stelde dat de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 mede te wijten is aan homo's in het Nederlandse leger.

Rechtszaak

De stichting Pink Army gaat bij de federale rechtbank van Californië, die landelijke jurisdictie heeft, een 'class action lawsuit' aanspannen, een rechtszaak namens een groep mensen. Om het proces aan te spannen zijn minimaal zeven militairen nodig.

SHK gaat Pink Army helpen om het benodigde aantal op korte termijn te vinden. SHK-voorzitter Peter Kees Hamstra overweegt deel uit te gaan maken van de groep. Ook homobelangenorganisatie COC en de GayKrant steunen het initiatief.

Geld inzamelen

Pink Army gaat de komende weken geld inzamelen voor de rechtszaak, die zeker 200.000 dollar gaat kosten. De stichting gaat daarnaast Amerikaanse belangenorganisaties, media en fondsen vragen om in de Verenigde Staten zelf aandacht te besteden aan de 'lawsuit'.

''Het gaat om een groter belang dan de pijn die de opmerkingen veel Nederlandse militairen hebben gedaan'', stelt initiatiefnemer Peter Schouten. De stichting hoopt de rechtszaak binnen drie maanden aan te kunnen spannen.

CF/Nu

Lees ook:
» Nederlandse homo's schuld Srebrenica (62) reacties