De finale van de vorige Mr Gay Netherlands-verkiezing vond plaats in een bomvol Paradiso. De toen 26-jarige Jeffrey Zevenbergen werd tot Mister Gay Netherlands verkozen voor een publiek van meer dan duizend homo's, nadat eerder al tienduizenden stemmen waren uitgebracht via website Gay.nl.

De verkiezing heeft veel stof doen opwaaien. Na een uitgebreide online voorronde werden door het publiek van de website Gay.nl uiteindelijk tien finalisten gekozen. Net als het jaar ervoor was er een kandidaat die zich terugtrok uit angst voor reacties uit zijn (gelovige) omgeving. Helemaal aan het begin van de verkiezing, op de allereerste dag, besloot een kandidaat te stoppen omdat hij nog moeite had met zijn coming-out en bang was om teveel in de schijnwerpers te komen staan.

Frederik van den Bosch, één van de organisators, ziet mede in het terugtrekken van de beide kandidaten het bewijs dat de verkiezing vandaag de dag nog steeds nodig is: ‘Er zijn nog steeds veel mensen die in hun omgeving problemen ondervinden met hun homoseksualiteit. We willen met de verkiezing laten zien dat homoseksualiteit heel normaal is. We hopen dat vooral jonge homo’s die nog niet uit de kast zijn, inzien dat ze trots kunnen zijn op zichzelf.’

De winnaar van Mister Gay Netherlands moet dus niet alleen een lust voor het oog zijn, maar ook iets te zeggen hebben. ‘We vinden het erg belangrijk dat jonge homo’s in Nederland iemand hebben om tegenop te kijken. Iemand die trots is op wie hij is en niet bang is om dat aan de wereld te laten zien’, aldus Van den Bosch. ‘Hoe de verkiezing er dit jaar uit gaat zien houden we nog even geheim, wel is het zeker dat het publiek een grote stem zal hebben en dat ook een vakjury zich over de kandidaten zal buigen. De finale zal in augustus plaatsvinden.’

De inschrijving is inmiddels geopend. Ben jij zelfverzekerd, word je geprezen om je uitstraling en kun je een voorbeeld zijn voor anderen? Dan roepen wij je op om je aan te melden. Kijk snel op www.mrgay.nl om je aan te melden en voor het laatste nieuws rondom de verkiezing!

Mr Gay Netherlands 2010 wordt georganiseerd door de belangrijkste gay media in Nederland: radiostation OUTmusic, website Gay.nl, lifestyle televisiezender OUTTV en magazine Gay&Night.