In het najaar zal het RIVM de screening evaluaren en zal er samen met Soa Aids Nederland en de drie betrokken GGD'en worden gekeken of de screening op landelijk niveau moet worden voortgezet. Eén op de 10 jongeren, die in de eerste ronde chlamydia had, bleek binnen een jaar opnieuw de infectie te hebben. Binnen deze leeftijdsgroep is de kans om geinfecteerd te raken is groot. Sinds de start van de Screening in april 2008 zijn tot nu toe 2940 chlamydia infecties gevonden. Van de deelnemende jongeren had 4.2% een infectie. Van de jongeren die geen chlamydia hadden in de eerste ronde, had een jaar later toch 2,8% een chlamydia-infectie opgelopen.

Interactief
Het is de eerste keer dat er in Nederland zo'n grote groep jongeren massaal wordt opgeroepen voor een soa-test. De rol van internet in deze screening is groot. Uitgenodigde jongeren kunnen via www.chlamydiatest.nl het testpakket aanvragen, de uitslag van de test bekijken, een verwijsbrief uitprinten voor behandeling door de huisarts en eventuele ex-partners aanmelden voor een chlamydiatest.

Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende, door bacterie veroorzaakte soa in Nederland. Circa de helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt de chlamydia-infectie niet op. Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken. Chlamydia kan gemakkelijk worden behandeld zodat deze complicaties worden voorkomen. Tijdige behandeling voorkomt ook verdere verspreiding.

CF/Soa Aids Nederland