Als een donderslag bij heldere hemel werd 'het' in de klas geïntroduceerd en werd het leven van menig klasgenoten op de kop gezet. Ik zat op een streng christelijke basisschool en het bewust inslikken van woorden was er heel normaal. Maar hét? Wat was dan hét? Het scheen dat twee klasgenootjes 'het' hadden geprobeerd, gisteren nog, in de pauze in de fietsenstalling van school. Ze hadden gezoend, bleek later, maar dat mocht je niet zeggen. Nee, natuurlijk niet!

Gezoénd, met tuf, en alles. Getver.

Nog enkele jaren later werd 'het' gebruikt voor een hele andere daad. 'Het' was in de eerste klas van de middelbare school van een hele andere orde waar ik zelf nog helemaal niet aan moest denken. De shock was groot toen ik er achter kwam. 'Het' was plots het hebben van seks, echte seks, met alles erop en eraan. Neuken, maar dat mocht je niet hardop zeggen. Sommigen zeiden 'het' al gedaan te hebben.

Met elkaar, in hun nakie. Getver.

Vandaag de dag is 'het' nog steeds niet uit mijn leven verdwenen. Het wordt dikwijls met dezelfde klem in een zin gebruikt om iets met gepaste afstand te benaderen.

"Hee Debbie, de zus van de buurvrouw sprak ik laatst op een verjaardag, ze is 'het' ook. Net als jij, zo, eh, ja. Van jouw club zeg maar! Snap je? Leuk hoor."

Enig! Maar wat is 'het'? Gaat ze ook meestal op maandag naar de sportschool, zit ze ook op een kunstacademie? Of schrijft ze soms columns? Ze is 'het'. Alsof je iemand wilt wijzen op een drol op straat, maar er niet met je vinger in wilt poeren om aan te tonen dat het ook daadwerkelijk iets is wat je vies vindt.

De zus van de buurvrouw is waarschijnlijk lesbisch, maar dat mag je niet hardop zeggen.

'Het' is al die jaren simpelweg met me meegegroeid en heeft onderweg een ander jasje aangetrokken. Een jasje dat het uitspreken van een geaardheid moet verbloemen en veel mensen in staat stelt een cruciaal woord makkelijk in te slikken.

'Lesbisch, biseksueel, homo'. Getver.

Er zijn genoeg volwassenen die het woord 'het' nog steeds op deze manier in de mond nemen. Zoenen is geen probleem meer en hetero's hebben voor het merendeel gewoon 'seks', dat is inmiddels duidelijk. Maar er zijn nog steeds veel mensen die zeggen geen probleem te hebben met homoseksualiteit, "mits ze 'het' maar niet zo duidelijk zijn in het openbaar". Ik hoop dat het nog maar een kwestie van tijd is tot 'het' dit jasje ook weer uittrekt en er bovendien geen nieuwe voor in de plaats komt.

Al ben ik bang dat ik mijn vingers er ook weer aan zal branden. Dat zelfs al zou ook dit weer over waaien, 'het' over heel wat jaren weer van zich zal laten horen op het moment dat seks letterlijk en figuurlijk weer ver van mijn bed is en de gepaste afstand ervan terugkeert. Dat ik uiteindelijk in het bejaardentehuis ga giechelen om de roddel van de buurvrouw die 'het' met de andere buurvrouw gedaan zou hebben, verwijzend naar het stiekem zoenen op het moment dat de anderen hun middagdutje deden. Zoénen, zonder kunstgebit en alles.

Getver.