Pink Istanbul is een evenement dat op een feestelijke manier Istanbul en Amsterdam dichter bij elkaar brengt. De beste DJ’s, VJ’s performance artiesten uit de scenes van beide steden staan hierbij centraal. Voorafgaand aan het feest is er een debatprogramma met activisten en publicisten uit Istanbul en Amsterdam, waar de actualiteit van homorechten in Turkije wordt besproken.

Door deze steden op een feestelijke en creatieve manier aan elkaar te binden, levert Pink Istanbul een bijdrage aan de emancipatie en sociale acceptatie van Turkse holebi’s in Nederland maar ook in Turkije. En dat is ondanks alle ontwikkelingen nog steeds hard nodig. Getuige de recente uitspraken van de minister voor familiezaken in Turkije, Selma Aliye kavaf. Kavaf zei in een interview dat ze gelooft dat Homo’s geestelijk ziek waren en dat ze behandeld zouden moeten worden. Meteen na deze uitspraken volgden uit binnen- en buitenland de reacties. Zelfs de minister van Gezondheidszaken van haar eigen partij viel haar af en zei dit soort uitspraken niet te kunnen verenigen met mensenrechten.

In de altijd drukbezochte grote zaal van Paradiso is de line up meer electro, club house, disco tunes, en minimal house. In de kleine zaal worden de muziek en de optredens weer verzorgd door de Istanbulse gay club Otherside Istanbul. In voorgaande jaren was dit de zaal waar iedereen uit zijn of haar dak ging. Hier wordt muziek gedraaid van de gay diva’s uit de Turkse pop muziek wereld. De acts zijn vaak net als in Istanbul over the top en de gezelligheid liegt er niet om. De Kelder van Paradiso wordt omgebouwd tot een ware lounge, met gezellige ligbanken en intieme plekjes waar je lekker aan de waterpijp kunt lurken en waar verschillende DJ’s zorgen voor lekkere muziek afgewisseld met club en lounge muziek. Net zoals in voorgaande jaren zal ook de kelder op een gegeven moment een grote dansvloer worden.

Pink Istanbul brengt ook altijd veel visueel moois. Jonge holebi kunstenaars uit beide steden verzorgen de audio-visuele kunst tijdens de nacht. Het thema roze en Istanbul zal op alle mogelijke muren, schermen en plafonds worden uitgebeeld. En dan is er natuurlijk ook het podium. Verschillende performance acts uit beide steden volgen elkaar in snel tempo op met hun acts. Pink Istanbul is daarmee een feest waar elk uur wel iets valt te zien of te beleven. Het belooft weer een lange, drukke en gezellige nacht te worden. Net zoals in Istanbul…

Wie zich aan wil melden voor het debat kan dat doen via deze link.

PINK ISTANBUL
Zaterdag 3 april:

Line up
Grote Zaal
Joost van Bellen (RAUW)
Mr Sur (Connect/Machine Istanbul)
Lupe (UNK)
Ipek (Gayhane)
Wannabeastar (Zonde)
Yonca (Barkode)

Performances: Monsieur Plastique, Trippin Angels en Sabotage

Kleine Zaal
Otherside Club Istanbul (dj’s + performances live from Istanbul)

Kelder
Gulbahar Kultur (Lola’s world)
Ipek
When Harry Met Sally ft Tess Is More