Op 22 maart gaat Schorer Monitor 2010 van start. In dit landelijke onderzoek beantwoorden mannen die seks hebben met mannen (MSM) vragen over hun seksgedrag. De gegevens dienen als input voor het hiv/soa-preventiebeleid van Schorer en haar samenwerkings-partners. Uit Schorer Monitor 2009 blijkt dat jonge MSM (< 26 jaar) iets vaker onbeschermde anale seks hebben dan oudere mannen. MSM die drugs gebruiken, seks hebben in darkrooms of cruising areas of hun sekspartners vinden via internet, hebben ook vaker seks zonder condoom. Voor Schorer bieden deze uitkomsten een belangrijke houvast bij de ontwikkeling van nieuwe hiv/soa-preventiecampagnes, voor zowel jonge als oudere MSM.

Diversiteit
Heb jij vorig jaar de online vragenlijst ingevuld? Doe dat dan dit jaar ook! Het invullen van de vragenlijst duurt een kwartiertje. Schorer Monitor richt zich op alle MSM: jong, oud, homo, bi, top, bottom, fuifnummer, huismus, in een vaste relatie en/of met losse sekspartners et cetera. Hoe meer verschillende mannen meedoen, hoe groter de diversiteit, hoe betrouwbaarder het onderzoek. In het onderzoek zijn vragen opgenomen als: Met hoeveel mannen heb je seks gehad? Waar ontmoet je je sekspartners? Zoek je sekspartners via internet? Gebruik je condooms bij anale seks? Ben je getest op hiv en soa? Gebruik je drugs voor of tijdens de seks? Het extra vragenblok gaat dit jaar over je laatste losse sekspartner: Waar heb je je laatste losse sekspartner ontmoet? Heb je al eens eerder seks met hem gehad? Wisten jullie iets over elkaars hiv-status voordat je seks had?

Pepermuntjes
Net als voorgaande jaren ontvangen alle mannen die meewerken aan het onderzoek een leuke attentie. Dit jaar is dat een pepermuntdoosje op broekzakformaat. Een frisse adem kan goed van pas komen bij het uitgaan, zeker als je net zin hebt om te bekken met die lekkere kerel aan de bar. Medewerkers en vrijwilligers van GGD’en delen flyers en pepermuntjes uit in de homohoreca en op de baan. Vraag er naar bij de soa-verpleegkundige of bij je hiv-consulent. De flyers liggen ook bij sommige sauna’s en feesten. Pak er een paar, geef ze aan je vrienden en vergeet niet de online vragenlijst in te vullen. Op de website schorermonitor.nl kun je via de button send a friend vrienden en kennissen uitnodigen om ook mee te doen aan Schorer Monitor. Als je na het invullen van de vragenlijst je e-mailadres opgeeft, ontvang je de Monitornieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van al het nieuws rond Schorer Monitor 2010 en lees je als eerste de voornaamste onderzoeksresultaten.

Zo doe je mee
Schorer en de Universiteit Maastricht voeren het monitoronderzoek voor de achtste keer uit. Vorig jaar vulden ruim 4.600 homo en biseksuele mannen de online vragenlijst in. Schorer hoopt dit jaar op eenzelfde aantal deelnemers. Heb jij ook seks met mannen? Geef je dan bloot op schorermonitor.nl.
Het onderzoek is online, anoniem en loopt van 22 maart tot en met 2 mei.
In november worden de onderzoeksresultaten van 2010 gepubliceerd en zijn het rapport, de aanbevelingen en de factsheets te downloaden op schorer.nl/monitor.

Lees ook:
» Lijf | Veel MSM seksen gezond (13) reacties
» Lijf | Speciaal advies voor homo’s (22) reacties
» Lijf | Hepatitis C? Dat wil je écht niet (9) reacties
» Lijf | Samen Safe (36) reacties
» Lijf | Fucks, facts & figures (5) reacties