Tegenwoordig luisteren we bijna geen albums meer, zappen we van zender naar zender en gebruikt iedereen de shuffle op z’n iPod. Daarom vind je in Blaze ook geen verhaallijn, maar een serie van choreografieën doorgegeven van dansers naar danser ondergedompeld in de vetste muziek. Onder andere Justin Timberlake, Lady Gaga maar ook Imogen Heap komen voorbij in nieuw remixen die speciaal voor de show gemaakt zijn. De show doet het meeste denken aan een extra lange aflevering van So You Think You Can Dance zonder reclame en irritante presentatoren. Vanaf het moment dat de schoenen die al voorafgaand aan de show uitgelicht op het podium staan om de voeten van de 16 dansers gaan knalt Blaze de bühne af.

Hokjesdenken
Het decor is heel basic gehouden en opgebouwd uit een wand van dozen, koffers en kasten. De dansers beklimmen het decor, springen op de bedden en verdwijnen regelmatig in koelkasten maar laten zich nergens vastzetten. Dat geldt ook voor de dansen die ze laten zien. Hoewel de nadruk ligt op hiphop, zitten er genoeg andere invloeden in die naadloos in elkaar overgaan. Van een beetje latin/ballroom tot ballet, alles komt voorbij in de bewegingen van de strakke lijven op het podium. Daarmee laat de show zien dat dans allang niet meer vastzit aan genres en vooral draait om de eigen draai die je er aan geeft.

Niet synchroon
Ook de projecties die op het decor te zien zijn, geven een flinke boost aan de show. Wat begint met mystieke visuals tijdens een mengeling tussen breakdance en moderne dans eindigt in een ontzettend gave lichtshow waarin danseres Lizzie (uit SYTYCD UK) met een lichtbol speelt. De kleurrijke beelden voegen echt iets toe aan wat de dansers op de meestal kale vloer doen.

Want hoewel de show en muziek een belangrijke deel van de show vormen, zijn het de dansers die je het gevoel moeten geven dat het kaartje het geld waard was. En dat doen ze. Met veel energie en creativiteit brengen de dansers uit heel de wereld de snelle choreografieën. Niet elke stap is synchroon, maar dat is ook wel weer de kracht van de show. Elke danser heeft zijn eigen stijl die duidelijk naar voren komt zonder de choreo te overheersen.

Meeswingen
Hoogtepunten zijn onder andere het koppel met problemen wat hun bank bedanst, de eerder genoemde solo van Lizzie en het nummer opgedragen aan al het goede eten in de wereld: ‘Atomic Food’. Daarnaast is zeker danseres Jomecia Oosterwolde een hoogtepuntje. Als enige Nederlandse steelt ze oprecht in elk nummer de show.

Enige minpuntjes aan de show zijn de korte duur (anderhalf uur) en het feit dat je niet kunt staan. Want hoewel je in een theater vanaf bovenaf beter ziet hoe strak de moves zijn, wil je het liefste toch zelf meeswingen met de harde beats en energieke dansers tot de laatste uurtjes. Misschien moet je het gewoon maar wel doen, want wie weet staat de hele zaal wel met jou mee te swingen na vijf minuten zoals aan het einde van de show in Carré.

Blaze laat zien dat moderne dans zijn naam mag afstaan aan streetdance en is de dansshow voor de shuffle-generatie. Terecht een feestje wat nog langer door had mogen gaan, maar zeker een avondje theater waard is!

Blaze The Show is nog tot 22 mei te zien door het hele land in onder andere Rotterdam, Breda, Leeuwarden en Apeldoorn maar ook vast bij jou in de buurt! Check http://blazetheshow.com/nl/ voor meer info, blogs van de dansers en hoe je aan kaarten komt.

GJ Kooijman