Luister hier naar de reportage van Botte Jellema.

Jamie (17): "Dat je in contact komt met andere mensen en normaal met mensen praat. Ook gewoon over school en hobby's en zo. En uiteindelijk ook over hoe zijn omgeving reageert, hoe hij zich er bij voelt en of hij een vriend heeft. Gewoon simpele dingen eigenlijk, maar je voelt je wel zekerder doordat je ziet dat meer mensen zo zijn."

Toen de tieners er achter kwamen dat ze op jongens vallen, hadden ze op het web toegang tot een keur aan coming-out verhalen en konden ze ook heel gemakkelijk en anoniem in contact komen met andere homo's. De dertigers hadden dat niet en dat leidde tot isolement en frustratie.

Leopold (31): "De informatie was veel beperkter. Dat was echt wel een beetje bij elkaar schrapen. Achter een computerscherm kan je gewoon lekker anoniem doen waar je zin in hebt. En zo'n bibliotheek; je voelt je toch wat opgelaten. Straks staat er ineens een tante om de hoek. Je wordt er een tikje paranoïde van."

Documentairemaker Botte Jellema (foto) vertelt ook zijn eigen ervaringen als jonge homo op het Friese platteland. Hij onderneemt een zoektocht naar de jongen waar hij op zijn zestiende een oogje op had.

De reportage Homo Punt NL werd vorige week uitgezonden in Holland Doc op Radio 1.