Hoe kijk je terug op de finale?
Ik heb er een erg leuke dag aan overgehouden. Een heel weekend zelfs, met de repetities erbij. Ik kijk nog elke week de uitzending terug. Ik ben helemaal tevreden over hoe het ging. We hebben het zó goed voorbereid. Het was m’n allereerste optreden was op de Nederlandse televisie, voor Nederland. En het ging precies zoals ik had verwacht.

De jury stemt 2-2, het publiek stemt voor Vinzzent en dan moet Pierre Kartner opeens besluiten wie er gaat. Hoe beleefde je dat moment?

Ontzettend spannend! Ik begreep Pierre heel goed. Het is zijn liedje en hij moet opeens beslissen wie dat mag gaan zingen. Dus het was sowieso een heel moeilijke keuze en hij was helemaal overvallen dat hij moest kiezen. Het is altijd moeilijk om te kiezen, dus ik begrijp het wel.

Hoe ga je om met alle commotie? Aan de ene kant ben je een groot succes in de single top 100 en met carnaval, maar er is toch ook veel kritiek op het nummer.
Dat was vooral in het begin. Nu ben ik me volledig aan het concentreren op Oslo. Ik denk niet meer aan de kritiek uit de beginperiode. Elke keer als mensen dat vragen denk ik ‘o ja’, maar ik heb het voor mezelf afgesloten, ik laat het achter me liggen.

Ook je privéleven is opeens publiek domein. Wat doet dat met je?
Ik heb altijd een bekende Nederlander willen zijn. Toen ik nog jong was, hoewel ik ben nu nog steeds wel jong, maar toen ik nóg jonger was, keek ik ontzettend op naar de artiesten. En als ik nu ergens kom, met m’n ouders of zo, dan denk ik nog steeds ‘ohh, dat is Jan Smit!’ of ‘ohh dat zijn Nick en Simon!’. Er zijn mensen die dat nu ook over mij zeggen. Dat is heel raar om te bevatten. Nu is het eindelijk zo ver en ik kan er alleen maar gaan genieten. Ik vind het hartstikke leuk.

Wat vind je dan van het besluit van de Tros om zo weinig persaccreditaties uit te geven? Zij zeggen ‘we moeten Sieneke beschermen’ en jij zegt ‘Ik wil een bekende Nederlander zijn’.
Ja, maar dat kan ook met weinig pers. Kijk, ik vind het heel erg lief van de Tros dat ze zo hebben gedacht en het is voor mij natuurlijk ook de allereerste keer. Sommige artiesten dromen ervan om naar het Eurovisie Songfestival te gaan of ze doen er misschien wel vijftien jaar over en ik sta in één keer op dit podium. Hoger kan ik niet komen. Maar aan de andere kant ben ik zo iemand die zegt ‘kom maar op’. Ik kan zelf aangeven wat ik wel en wat niet wel.

Naar wie keek je vroeger op?
Dat is toch wel Marianne Weber. Niet omdat het m’n coach is, ik ben echt met haar opgegroeid. Met het levenslied en dat is wat zij zingt. In de auto draaiden we altijd cd’s van haar, dus ze is altijd al mijn idool geweest.

Nu werken jullie samen, dat zal dan wel heel gaaf zijn.
Ja, echt ongelofelijk! Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, vroeg ze om m’n nummer en m’n e-mail. Maar na drie weken had ik nog niets van haar gehoord dus ik dacht ‘dat komt niet meer’. Na zes weken belde ze opeens op. Nu door het Songfestival hebben we heel veel contact, we hebben een heel goede band met elkaar. En m’n ouders vertrouwen haar ook volledig. Ik ben nu toch vaak van huis en ze vinden het heel erg moeilijk om me los te laten. Maar het gaat hartstikke goed.

Heb je al andere finalisten gehoord?
Ja, ik heb er al een paar gehoord. Maar als je me nu vraagt wie ik goed vind, weet ik het niet. Ik heb net een dvd van de Tros gekregen met alle andere deelnemers, dus daar ga ik maar eens goed naar kijken.

Ga je echt op de anderen letten? Of hou je je alleen met je eigen act bezig?
Het is leuk om te weten wie de concurrenten zijn. Ik wil zelf alles goed op een rijtje hebben staan, waardoor ik weet wat ik moet gaan doen. Dat is het belangrijkste.

Ik heb ze ook gehoord. De Nederlandse inzending springt er echt uit.
Ja, ik heb ook gehoord dat ik in het buitenland heel hoog in de poll sta. Ik Ben Verliefd (Shalali) kan heel hard vallen of heel hoog schieten. Mijn doel is om in de finale te komen. Als mensen mij vragen wanneer ik terug kom, zeg ik 30 mei. En dan zeggen ze ‘maar de halve finale is toch op 27 mei?’, maar dan antwoord ik ‘ik kom die finale in’. Zo stel ik mezelf op. Mijn doel is om in de finale te komen.

En gaan de draaiorgels mee?
Er gaat zeker een draaiorgel mee. Ik weet niet of het er acht zijn, maar het moet natuurlijk wel groter zijn dan in Baarn.

Het Songfestival is gigantisch. Er kijken miljoenen mensen en de zaal is groter dan je waarschijnlijk ooit gezien hebt. Ben je niet ontzettend zenuwachtig?
Als ik voor zoveel mensen sta, dan heb ik een zwart vlak voor m’n ogen en dan denk ik er niet echt aan. Maar als ik nu voor jullie hier zou zingen, zie je reacties, snap je wat ik bedoel? Dat is enger. Maar ik denk er nog niet aan.

Denk je al na over je outfit?
We hebben net een bespreking gehad over de kleding. We hebben allemaal ideeën, dus we moeten nog even een middenweg vinden.

Op weg naar buiten liepen we tegen Marianne Weber aan die van de zon stond te genieten. ‘Hé jongens, ging het goed?! Wat is het gaaf hè. Het hele land staat inmiddels achter Sieneke en zo hoort het ook. We hebben ontzettend veel zin in Oslo!’ We zijn het volledig met Marianne eens!

De tweede halve finale, waarin Sieneke optreedt, is op donderdag 27 mei. De finale is op zaterdag 29 mei.

KS

Lees ook:
» De week van Gay.nl (5) reacties
» Win Songfestival-reis met OUTmusic! (0) reacties
» Tros weigert Songfestival-journalisten (45) reacties
» Sieneke is verliefd op Jan (26) (57) reacties
» Sieneke scoort Nederlands hitrecord (112) reacties
» Sieneke wint Nationaal Songfestival (142) reacties
» Kandidaten Nat. Songfestival bekend (50) reacties