Vorige week kwam Martin uit de kast. Wordt het niet eens tijd dat Tarkan volgt? ”Dat zal nog heel lang duren”, zegt Basdas in Paradiso, waar ze deelneemt aan de Turks-Nederlandse homomanifestatie Pink Istanbul. De reactie in Turkije op de move van Martin – die bizar genoeg heel populair is onder Turkse meisjes – was niet hoopgevend. “Waarom heb je al die meisjes om de tuin geleid?”, zo klonk het in de Turkse pers, zegt Basdas.

Moeizaam
Uit de kast komen in Turkije is echter niet zo makkelijk volgens Basdas, een lesbienne uit Istanbul. Zelf komt ze ook niet helemaal uit de kast. Ze is wel actief voor de homo-organisatie Lambda, "maar ik zou niet zomaar een interview geven in de Turkse pers".

De situatie voor homo's in Turkije blijft moeilijk. Vorige maand nog noemde de Turkse minister van Vrouwen en Gezin, Selma Kavaf, homoseksualiteit nog een "biologische afwijking" en een ziekte die moet worden behandeld.

Positief

Een andere homo-activist betrokken bij Lambda zegt dat deze uitspraak ook zijn positieve effect heeft gehad. “Media hebben nu de aandacht gevestigd op andere extreme uitspraken van Kavaf. En sinds de discussie rondom het verbod van Lambda zijn ook andere sociale organisaties bang geworden voor hun voortbestaan. Daarom hebben we sindsdien veel steun,” aldus Bawer Cakir.

CF/NRCnextLees ook:
» UIThoek: Pink Istanbul (0) reacties
» Turkse minister homofoob? (104) reacties