"Veel psychiaters en psychologen hebben aangetoond dat er geen relatie bestaat tussen het celibaat en pedofilie, maar mij is verteld dat ander onderzoek laat zien dat er een relatie bestaat tussen homoseksualiteit en pedofilie." Dat zei de kardinaal tijdens zijn bezoek aan de Chileense hoofdstad Santiago.

De katholieke kerk komt de laatste tijd keer op keer in opspraak door nieuwe zaken die aan het licht komen over kindermisbruik binnen de kerk.

In plaats van schuldbetuiging probeert de kerk zelf de slachtofferrol aan te nemen. Eerder zei de huispredikant van de paus (foto) al dat de aanvallen op de katholieke kerk doen denken aan het antisemitisme dat heeft geleid tot de holocaust. En tijdens de paasviering riep een kardinaal de paus op om 'niet naar het gezwets' te luisteren.

Chistopher Hitchens en de beroemde auteur en atheïst Richard Dawkins (bekend van het boek The God Delusion) zijn bezig met een lobby die de paus moet laten arresteren tijdens zijn volgende bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Ratzinger, de huidige paus, heeft voorkomen dat gevallen van kindermisbruik werden aangegeven bij justitie om zo de kerk te behoeden van negatieve publiciteit. Hitchkens en Dawkins willen de paus aanklagen voor 'misdaden tegen de mensheid'.
Update: In een reactie zegt de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk geen commentaar te willen geven omdat ze niet weet op welk onderzoek Bertone doelt.

Update 2: Het Vaticaan heeft gereageerd op de golf van kritiek die het heeft gekregen na de uitlatingen van Bertone. "De kerkelijke autoriteiten achten zich niet competent om uitspraken te doen op psychologisch of medischvlak", zegt een woordvoerder van de kerk. De uitspraken van Bertone zouden dan ook alleen gelden voor de gevallen binnen de kerk, niet over de rest van de bevolking.


KS
Lees ook:
» Scherff: 'verband celibaat en misbruik' (33) reacties
» Klachten over misbruik door broeders (63) reacties
» Hostiegate: Homo's verlaten kerk (112) reacties
» Dominee laat homoporno zien (45) reacties