Ilse Liebens
Ilse Liebens werkt sinds 2004 bij Studio Brussel. Hier presenteert ze Music@Work en De Maxx. Haar belangrijkste tip is dat je er gewoon normaal over moet doen. Je ouders zijn de mensen die jou het langst kennen en het meest van je houden. Ilse vertelde het dan ook tijdens een autorit met haar moeder. Ze was het liegen meer dan beu en in een opwelling vertelde ze haar moeder dan ook dat ze homoseksueel is. “Als mensen mij vragen of ik mijn geliefde mee wil nemen zeg ik: ja, ze komt mee. Je moet er gewoon normaal over doen. Ik ben wie ik ben”, besluit Ilse.

Sven Pichal
Als je het moeilijk vindt om het face to face te vertellen, kun je het aanpakken zoals Sven Pichal van Radio 1 het heeft gedaan: schrijf een brief. Hij vond het erg moeilijk en confronterend om face to face tegen zijn ouders te moeten zeggen dat hij homoseksueel is. Hij schreef zijn gevoelens daarom op in een briefje en had de volgende ochtend al een brief terug van zijn moeder. Daarin stond dat ze het helemaal niet erg vond, maar dat ze er wel graag snel over wilde praten.

Sam de Bruyn
Sam de Bruyn is biseksueel en werkt als presentator voor Studio Brussel. Hij heeft nooit moeite gehad om ervoor uit te komen. “Ik zei tegen mijn ouders gewoon dat ik een geliefde had. Wie is dat dan, vroegen ze me. Dan vertelde ik de naam van een jongen, was het meteen duidelijk”. Tegenover zijn vrienden heeft hij er sinds het begin heel open over gedaan: “wat een lekkere gast loopt daar, zei ik dan”. Zijn vrienden keken daar dan ook niet meer van op en konden er erg om lachen.

Showbizz Bart
Showbizz Bart kennen we allemaal van zijn interviews met wereldberoemde sterren als Beyoncé, Ricky Martin en Tom Cruise. Sinds de lancering van Q-music is hij er werkzaam. In het begin als nieuwslezer, nu heeft hij er op woensdagochtend nog een rubriek. Bij hem was sinds jongs af aan al duidelijk dat hij homoseksueel was, daar was geen discussie over mogelijk. Hij heeft dan ook geen officiële coming-out gehad. Bart vertelt: “Mijn vrienden hebben mij altijd geaccepteerd zoals ik ben. Wie me niet tof vond als homo, werd mijn vriend niet”.

Uit deze verschillende ervaringen blijkt dus dat uit de kast komen vaak erg lastig is. Als je het niet face to face durft te vertellen omdat je dat bijvoorbeeld te confronterend vindt, zijn er nog genoeg alternatieve manieren om toch uit de kast te komen. Blijf vooral dicht bij jezelf.

DvdB