Hij vertelt aan de Australische zondagskrant The Sunday Age dat hij moe was van het leven met zo’n groot geheim. Hij raakte geïnspireerd door de coming out van Gareth Thomas, met wie hij contact opnam. Na enkele gesprekken voelde Daniel zich aan de ene kant erg opgelucht en enthousiast dat hij nu met een soortgenoot kon praten, aan de andere kant maakte het hem boos. Hij was jaloers op Gareth, want hij was wel ‘out and proud’.

Wat hem uiteindelijk heeft doen besluiten om uit de kast te komen, was een artikel in dezelfde krant als waar hij nationaal uit de kast komt. Het artikel ging over rugbyspelers en hun coaches die allen verenigd zijn in een campagne tegen homofobie.

Kowalski verwacht niet dat er meer sporters uit de kast zullen komen na het lezen van zijn verhaal. “Ik wil dat ze zich in ieder geval realiseren dat ze niet de enigen zijn, de gevoelens die zij hebben zijn waarschijnlijk hetzelfde en aan het eind van de dag blijkt wel dat het goed zit. Het zal zeker niet allemaal even makkelijk zijn, maar er zullen genoeg mensen voor je zijn die je zullen steunen, die klaar staan voor je.”

Pas in 2006, drie jaar nadat hij zijn zwemcarrière beëindigde, is hij uit de kast gekomen voor familie en vrienden. Hij beseft nu dat hij tijdens zijn succesvolle carrière in ontkenning heeft geleefd over zijn seksualiteit. Het was verkeerd om homoseksueel te zijn. Als man, maar helemaal als succesvol sporter.

Deze ontkenning heeft misschien wel effect gehad op sportief vlak. “Ik heb altijd geweten dat ik een gebrek aan zelfvertrouwen had als ik op de startblokken klaar stond. Soms vraag ik mezelf wel eens af of dat gebrek aan zelfvertrouwen angst was, niet wetend wie ik nu echt voorstelde.”

Hij kijkt nu vol enthousiasme en vertrouwen naar de toekomst: “Ik wil verliefd en gelukkig worden, maar bovenal trots zijn op wie ik ben.”

DvdB

Lees ook:
» Rugbyspeler op zoek naar liefde (52) reacties
» Rugbyspeler uit de kast (78) reacties