Uit het onderzoek blijkt verder dat van de seksuele minderheden 45% van de vrouwen en 28% van de mannen in hun jeugd te maken hebben gehad met geweld of misbruik, terwijl dat bij heteroseksuele vrouwen (21%) en mannen (20%) veel minder vaak het geval was.

“Ik denk dat mensen wel weten dat er gediscrimineerd wordt, maar dat ze de ernst noch de gevolgen ervan in zien”, aldus een van de onderzoekers.

De onderzoekers hopen dat het onderzoek ouders en leraren bewuster zal maken. Op dit moment staat een wetsvoorstel tegen pesten op het punt van afronden. En dat is maar goed ook. De afgelopen tijd komt het namelijk steeds vaker voor dat tieners zelfs zelfmoord plegen nadat ze bijvoorbeeld voor ‘homo’ uitgemaakt worden.

Zelfmoord
In januari hing een 15-jarig meisje zichzelf nog op nadat ze maandenlang getreiterd was om haar geaardheid. Vorig jaar hing een 11-jarige jongen zichzelf op nadat hij getreiterd en zelfs bedreigd was omdat hij homoseksueel zou zijn.

Kanttekening van dat wetsvoorstel is wel dat er niet specifiek gericht wordt op geaardheid. “Het maakt niet uit of iemand homo- of heteroseksueel is. Als ze worden lastig gevallen of worden gepest, moeten we er iets aan doen”, aldus een senator die bezig is met het voorstel.

DvdB