Tussen vrijdagmiddag, toen het misbruik op een persconferentie bekend werd, en maandagochtend, kreeg de hulplijn vier keer zoveel oproepen over seksueel misbruik dan normaal, zegt woordvoerster Kathleen Goovaerts. Het meerendeel van de oproepen ging over seksueel misbruik binnen de kerk.

‘We kregen meer dan honderd oproepen binnen over seksueel geweld. Dat is vier keer meer dan normaal', zegt Goovaerts. In totaal gaat het om ongeveer honderdvijftig (!) oproepen.

‘Opmerkelijk is dat heel wat van de oproepen gingen over seksueel geweld binnen de kerkelijke context’, aldus Goovaerts. “Dat is iets waar wij normaal bijna geen oproepen over krijgen. En daaraan merk je dus dat de gebeurtenissen van vrijdag wel degelijk een impact hebben gehad.”

De oproepen kwamen van zowel slachtoffers als van mensen uit de directe omgeving van slachtoffers. Opvallend is dat zelfs daders zich gemeld hebben bij de hulplijn. De meeste gevallen van misbruik is van de afgelopen jaren, ‘maar één iemand belde over misbruik van wel veertig jaar geleden’, zegt Kathleen Goovaerts. “De medewerkers van ‘Tele-Onthaal’ merken ook dat de mensen zeer aangeslagen zijn. Vaak is er heel wat woede en teleurstelling.”

DvdB
Lees ook:
» Vlaamse bisschop stapt op na misbruik (17) reacties
» 'Misbruik kerk komt door homo's' (183) reacties
» Klachten over misbruik door broeders (63) reacties