Meer dan 100.000 vrouwen in New York City hebben jaarlijks anale seks. En volgens cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention gaat het dan ook om ´barebacken´. Dit kan veel gevaarlijker zijn dan wat voor een andere seksuele activeit dan ook. De kans om hiv te krijgen is tijdens het hebben van anale seks vijf keer groter dan het hebben van vaginale seks.

Geen condooms

Ook opvallend waren de cijfers over condoomgebruik. Slechts 23% van de onderzochte vrouwen gebruikt condooms tijdens anale seks, tegen 61% van de homomannen. Overigens heeft slechts 35% van de vrouwen die wel eens onveilige anale seks heeft een hivtest gedaan. Terwijl 63% van de vrouwen die wel een condoom gebruikten zich ook nog eens lieten testen. Conclusie: vrouwen hebben niet door hoe belangrijk condooms en soa-testen zijn.

Voorlichting 

De onderzoekers zijn echter niet verrast door deze uitkomsten. Volgens hen is dat onder andere te wijten aan educatie. Tijdens voorlichting over seks heeft men het vaak alleen over zwangerschap en soa's die het gevolg van vaginale seks zijn. Hierbij worden de riskante factoren van anale seks genegeerd. Hetero's zien anale seks dan ook vaak als een veiliger alternatief dan vaginale seks. Je wordt er tenslotte niet zwanger van.

Maar ondanks dat er dus niet genoeg over gepraat wordt tegen hetero's, wordt het wel steeds populairder. Wordt het daarom misschien tijd voor campagnes over anale seks die zich niet meer alleen op homo's richten?

CF