In de krant vertel Joël Devillet dat hij sinds zijn vijftiende bijna iedere week werd verkracht door de pastoor in zijn dorp. Hij sprak Léonard, die toen nog bisschop van Namen was, er op aan. “Er werd een financiële regeling uitgewerkt waardoor de pastoor een derde van mijn therapie zou betalen. Ikzelf zou ook een derde voor mijn rekening nemen en het bisdom het resterende bedrag", aldus Joël.

Hoewel de pastoor bekend had dat hij inderdaad Joël misbruikt heeft, mocht hij toch nog vijf jaar lang zijn ambt vervullen. In die tijd maakte hij nog meer slachtoffers. Volgens Joël heeft Léonard er alles aan gedaan om een rechtszaak te voorkomen.

Rechtzaken
Eric de Beukelaer, woordvoerder van Léonard, geeft toe dat Léonard op de hoogte was van het misbruik. Hij zegt dat de rechtbank van het bisdom toen heeft ingegrepen en dat de pastoor toen van alle pastorale taken werd ontslagen.

Een hele tijd later werd de zaak alsnog voor de burgerlijke rechtbank en strafrechtbank gebracht. De rechtbank in Namen stelde Léonard gedeeltelijk in het gelijk in zijn burgerlijk geding met Joël. Op dit moment loopt er nog een rechtzaak over een schadevergoeding voor Joël.

DvdB
Lees ook:
» Vlaamse bisschop stapt op na misbruik (18) reacties