“Prima club, hoor, dat COC. Jullie doen hartstikke goed werk. Daar zal ik niets van zeggen. Maar soms zijn jullie wel een stelletje azijnpissers.”

Nog voor ik goed en wel kan reageren, gaat hij verder.

“Ja, jullie leggen wel op alle slakken zout. Als zo’n priester nou geen hostie aan een homo wil geven, laat zo’n man dan. Dan ga je als nicht toch gewoon niet naar de kerk. Maar nee, jullie huppelen arm in arm met die kerel van de GayKrant naar Den Bosch om te protesteren. En dan die Christelijke scholen. Laat ze toch. Wat maakt het nou uit dat homo’s die ‘het’ doen op die scholen ontslagen worden? Als homo wil je toch niet werken op zo’n ‘gristelijke’ school. Dan weet je dat je gedonder krijgt. Er is een te kort aan leraren. Dus waar maak je je druk om. Zo’n gast kan nog op honderden andere scholen werk krijgen. Hetzelfde geldt voor dat homokeurmerk voor bejaardenhuizen wat jullie zo nodig willen invoeren. Moet je die oudjes daar nou nog mee lastig vallen? Die zitten daar echt niet meer op te wachten, hoor.”

“Willen jullie wat van me drinken, trouwens?”

Die laatste vraag overvalt me een beetje na de woordenstroom die eraan vooraf ging. “Uh, graag,” stamel ik dan ook enigszins verbaast. “Niet zo bescheiden,” zegt hij, “Het is Happy Hour. De keuze is aan jou …”

“Dank je,” reageer ik. “Dat is precies waar wij als COC naar streven.” Verbaast kijkt hij me aan. “Ja, het gaat om het kunnen kiezen. Iedereen, hetero én homo, telt mee en moet de keuze hebben. Wel of niet ter communie in een Katholieke kerk. Wel of niet werken in het Christelijk onderwijs. Wel of niet wonen in een homo-vriendelijke zorg instelling. Wel of niet op school of op je werk uit de kast komen. Ieder individu moet daarin voor zichzelf keuzes kunnen maken.

Het COC maakt die keuze niet. Maar zolang in ons land op heel veel plekken keuze voor lesbiennes en homo’s nog onmogelijk zijn, zal het COC blijven ‘zeuren’ bij iedereen die daar invloed op heeft.

Daarom hebben we de afgelopen weken de programmacommissies van de politieke partijen intensief benaderd. Gelukkig hebben de meeste partijen onze belangrijkste aandachtspunten in hun verkiezingsprogramma overgenomen. Sommigen hebben dat niet gedaan.

Het is nu aan alle lesbiennes en homo’s om op 9 juni uit die partijen een keuze te maken. Via GayVote.nl kun je alle informatie krijgen die je helpt bij die keuze.”

Een glimlach verschijnt op z’n lippen. “Klinkt goed. Prima initiatief dat GayVote. Ik ga eens op die site kijken. Heb jij inmiddels al een keuze kunnen maken wat je wilt drinken?”
Even later komt hij met twee handen vol bier weer naar buiten. Happy Hour!