In een aangetekende brief die de mensenrechtenorganisatie naar de bisschoppenconferentie stuurde, werd gemeld dat het ging om 81 Vlaamse en 6 Franstalige geestelijken.

Deze klachten werden vrijwel genegeerd door de bisschoppenconferentie. Dit is uiterst merkwaardig te noemen, omdat België toen net te kampen had gehad met de zaak rondom Dutroux. Er heerste toen juist een grote alertheid en bijna overgevoeligheid rondom het thema kindermisbruik.

Volgens de schrijvers van de brief werd er door de betrokken bisdommen nauwelijks gereageerd op de klachten. “Wij kregen een nietszeggend antwoord op onze aangetekende brief. We hadden eindelijk alle klachten op een rijtje gezet, gaven een duidelijke analyse over het misbruik. Dit kon toch moeilijk ontkend worden”, aldus een van de schrijvers.

Behalve de melding van pedofilie en seksueel misbruik stond er nog een zorgwekkende mededeling in de brief. Zo zouden er nog 220 andere meldingen van klachten zijn over machtsmisbruik binnen de Rooms-katholieke kerk.

Het enige wat de woordvoerders van de betreffende bisdommen hier nu, twaalf jaar later, op zeggen zijn dingen als ‘vergeten’, ‘ons niet bekend’ en ‘lang geleden’.

DvdB
Lees ook:
» Aartsbisschop wist van misbruik (28) reacties
» Vlaamse bisschop stapt op na misbruik (18) reacties