Ingewikkelde materie natuurlijk. Het congres draaide echter maar om één ding. Weet u nog dat de Dierenpartij bij de vorige verkiezingen twee zetels haalde? Die eerste ging naar het boegbeeld Marianne Thieme, maar die tweede moest ook gevuld worden. Daar kwam mevrouw Esther Ouwehand te zitten en het schijnt dat ze dat nog best goed deed ook. Welnu, op de lijst voor de komende verkiezingen kwam mevrouw Ouwehand helemaal niet voor, terwijl ze dat wél wilde. Thieme wilde geen commentaar geven en de achterban was in rep en roer.

Mocht u zich nu huilende honden en piepende kuikens voorstellen, dan heeft u het mis. Die achterban bestaat namelijk gewoon uit mensen. Het is de Partij voor de Dieren en niet de Partij van de Dieren. Uiteindelijk blijft onze soort natuurlijk wel superieur. Hoe dan ook, verschillende afdelingen van de partij wilden Ouwehand alsnog op plaats 2. Er werd zelfs gedreigd met een scheuring binnen de partij als dat niet gebeurde.

Het leek me hilarisch. Een scheuring binnen de Dierenpartij!

We waren al het eerste land met zo’n partij en dan zouden we er straks zelfs twee hebben. Het mooie is dat die scheuring niet zou voortkomen uit inhoudelijke meningsverschillen. Je had je kunnen voorstellen dat de partij verdeeld zou zijn over het wel of niet bijvoederen van het hongerige wild op de Veluwe. Maar nee, de scheuring was een optie vanwege ouderwets politiek gekonkel en een strijd tussen ego’s. Het heeft er alle schijn van dat Ouwehand weg moest omdat ze kritiek had op de partijstructuur en de prominente rol van Thieme daarin.

Het was het meest vermakelijk, maar de Partij voor de Dieren was niet de enige partij met problemen rond de kandidatenlijst. Ook Geert Wilders heeft problemen met zijn lijst. Natuurlijk was hij bang voor LPF-achtige toestanden. Hij heeft het zelf meerdere keren gezegd. Je zou daarom verwachten dat hij zijn kandidaten met de grootste zorg had uitgezocht. Maar helaas, de nummers 32, 9 en 5 hebben zich al teruggetrokken. Nummer 5 wilde naar eigen zeggen niet langer onder een negatief vergrootglas liggen.

Prachtig! Vijfde op de lijst van de meest omstreden partij van het land gaan staan en dan niet beseffen dat je verleden bestudeerd zal worden.

Vooral ook als je in dat verleden met een pistool bent gearresteerd en hebt geroepen dat critici uit de joodse gemeenschap moeten worden verbannen. Nog mooier: hoewel hij voorbereid was op dit soort malloten, kon Wilders niet voorkomen dat ze in de top 10 terechtkwamen. Zegt dat iets over hem of over het niveau van de PVV-achterban? Het verklaart in ieder geval wel waarom hij vasthoudt aan zijn dictatoriale positie binnen de PVV.

Een troost voor Wilders en de Dierenpartij: gedoe over kandidaten is er bij alle partijen. De SGP moet van de Hoge Raad vrouwen toelaten. GroenLinks-dinosaurus Ineke van Gent heeft zichzelf naar plaats 5 getetterd. De VVD lijkt zich met Jeanine Hennis op 4 wel erg nadrukkelijk op de mannelijke onderbuik te richten. En de bewering van PvdA-leider Cohen dat zijn lijst “Nederland is”, werd door een gratis krantje meteen onderuit gehaald.

Het gedoe is bovendien van alle tijden. Pim Fortuyn noemde zijn lijst destijds “brandhout”. Nebahat Albayrak trok een collega ten onrechte uit de kast omdat iemand had beweerd dat de PvdA te weinig homo’s op de lijst had staan. En dan laat ik de gevechten om de eerste plaats op de lijst nog maar even buiten beschouwing.

Alle partijen hebben er last van, maar feit is dat verreweg de meeste kandidaten er uiteindelijk maar heel beperkt toe doen.

Dat is nog maar eens een reden om op de inhoud te stemmen. Dus staat u achter het gedachtegoed van de PvdA? Stem dan op die Amsterdamse lijst. Valt u niet op mooie vrouwen? Stem dan toch VVD. Vindt u dieren belangrijker dan welk ander thema dan ook? U weet wat u te doen staat. En bent u het eens met alles wat Wilders roept? Denk dan nog eens goed na.