Nadat het feestje vorig jaar voortijdig afgebroken werd vanwege het drama in Apeldoorn, lagen de verwachtingen redelijk hoog dit jaar. Want met Tiesto als afsluiter en alweer een megadrukke line-up moest het wel een goed feestje worden. Maar met slecht weer voorspeld viel de sfeer op het veld redelijk tegen. Gelukkig kwam na publiekslieveling Frans Duijts niet alleen het zonnetje, maar ook de feestvreugde helemaal los!


Ook achter de schermen is het gezellig: Artiesten, pers en natuurlijk de 538 DJ’s staan constant te kletsen in het zonnetje.Vaste 538-gasten zoals Gerard Joling, Kane en Alain Clark lopen al uren voor hun optreden rond op het terrein en vergeten soms nog wel eens op tijd richting podium te vertrekken door alle gezelligheid.

Wie ook de hele dag al achter rondloopt is RTL5 presentatrice Nikki Plessen. De hoog-zwangere babe is namelijk de presentatrice voor het backstage gedeelte. Gelukkig weet ze toch nog een beetje gebruik te maken van de vrijmarkt: “Ik was laatst m’n kledingkast aan het opruimen en heb toen alles naar m’n zusje doorgeschoven omdat ik zelf moest werken vandaag. Die is dus op de vrijmarkt gaan zitten en smste net dat ze 500€ opgehaald heeft. Dat doet ze goed!”

Optredens van favorieten als Jan Smit, Waylon (net 2 uur terug uit London) en Jeroen van de Boom gaan er goed in bij het 538 publiek. Als je voor de hekken loopt om een goede foto te maken, krijg je al snel van een overhit oranje jongen of meisje te horen of je niet aan de kant kunt omdat ze hun favoriete artiest niet kunnen zien. Je gaat natuurlijk niet al vanaf 6 uur ‘s ochtends zitten om vervolgens niets te kunnen zien. Gelukkig voor de fans bewegen de artiesten zich als een razende trein over het hele podium heen.

Als Museumplein debutante Caro Emerald bijna op moet heeft ze niet echt last van zenuwen: “Hoe kun je voorbereiden op zoiets als dit? Ik speel natuurlijk gewoon heel veel, dus we gaan lekker spelen met de band. Het is wel m’n grootste publiek tot nu toe. Vorig jaar stond ik nog op de vrijmarkt te zingen met vriendinnen. We verdienden misschien 80€ maar dat maakte ons geen ene reet uit.”

Wie duidelijk wel nog even bij moet komen van haar Museumplein-debuut is Youtube-fenomeen Esmee Denters. Gelukkig heeft ze haar moeder mee genomen voor support, al is het daarom wel gigantisch moeilijk om Esmee even te spreken want Mama Denters wil natuurlijk even laten weten hoe trots ze is op haar dochter. We komen erachter dat dit voor haar de eerste Koninginnedag in Amsterdam is en ze nog nooit een wilde Koninginnedag heeft gehad. Of we dat geloven moeten?

Niet alleen binnenlandse, maar ook buitenlandse acts beleven hun vuurdoop op het Museumplein. De oranje menigte krijgt onder andere Inna, rapper Stromae (Alors Un Danse) en The Baseballs te zien waarvan ze keihard de teksten meezingen. Voor wereldbekende dance-act Cascada is dit zelfs het grootste publiek wat ze ooit gespeeld hebben. X Factor winnares (èn Gay.nl Goldgift) Alexandra Burke is wel wat gewend, maar wat zij vond van onze nationale feestdag lees je vrijdag in een exclusief interview op Gay.nl!

Roel Van Velzen daarentegen staat al jaren op het Museumplein en stuitert al de hele dag rond in het backstage gedeelte van het 538 terrein. Na z’n optreden probeert hij nog even wat te eten te scoren bij de catering en haalt herinneringen op aan z’n wildste Koninginnedag. “Dat was 2007. Toen speelde we voor het eerst hier in Amsterdam. Ik weet nog goed dat ik het podium opliep en eigenlijk vergeten was dat er ruim 50.000 man stond. Dat was wel heftig…”

Maar toch wil er backstage niet echt een feestje losbarsten. Veel acts spelen meerdere optredens in het land vandaag Zo ook de heren van Di-Rect , merken we al snel. Hoewel al vroeg aanwezig liggen de jongens nog slapend in het zonnetje bij te komen van de Haagse Koninginnenach. Drummer Jamie heeft maar vier uurtjes geslapen en wil dus wel even wat inhalen. Maar is het nog wel leuk voor ze om altijd op 30 April te werken? Bas vindt van wel: “Het is eigenlijk weer helemaal nieuw met 2 nieuwe bandleden erbij. Voor hen is het iets wat ze nog niet gedaan hebben en dat geeft ons ook weer energie. Maar gelukkig is ‘s nachts in Den Haag altijd een goed feestje dat niet als werk voelt.”

Als dan eindelijk het feest knallend wordt afgesloten met een set van 60 minuten van DJ Tiesto zit het er ook voor 538 DJ Barry Paf weer op. Al jaren staat hij op het Museumplein als presentator en niet altijd even voorbereid. “Mijn wildste koninginnenacht was toch wel dat ik tot 7 uur doorging, toen nog wat spullen kocht op de vrijmarkt en na een uur slaap op het podium stond. Gelukkig ging het na 2 biertjes wel weer, maar dat was wel doorbijten zeg!”
En terwijl Tiesto de laatste beats het Museumplein over knalt is het feestje achter alweer over. Veel acts zijn richting afterparties of nieuwe optredens, al komen we wel nog een verdwaalde Ellen Ten Damme tegen als we weggaan…

GJK