Lady Gaga heeft fans over de hele wereld. Al is de ene fan wat fanatieker dan de ander. Je hebt de ‘standaard’ fans die hun kamer hebben volhangen met posters, maar ook fans die nét even een stapje verder gaan. Sven Nibbeling (21, foto) uit Den Bosch valt in de laatste categorie. Hij is student aan de kunstacademie in Den Bosch en gebruikt Gaga als zijn muze. Ze kwam zelfs terug in z’n scriptie.

Van bijna-flop tot wereldster
Maar wie is Lady Gaga nu eigenlijk? Het begon allemaal lang geleden. Lady Gaga (24, echte naam Stefani Joanne Angelina Germanotta) begon op vierjarige leeftijd in New York met het spelen van piano. Nog steeds is de piano een veel gebruikt instrument in haar optredens. Haar muzikale carrière begon als songwriter. Zo schreef ze nummers voor bijvoorbeeld Britney Spears en the Pussycat Dolls. In 2008 kwam haar doorbraak. Just Dance was haar eerste succes. In augustus 2008 kwam Just Dance voor het eerst binnen in de Nederlandse Tipparade. Toch duurde het nog vier maanden voordat het daadwerkelijk een hit werd in Nederland.

Joey van Beekveld, hoofdredacteur urban van de site FutureMusicCharts.nl (FMC) mag gezien worden als ontdekker van Lady Gaga in Nederland. Dankzij zijn artikel kreeg ze hier meer aandacht, wat de radiostations uiteindelijk oppikten. Hij vertelt: “In mei 2008 kwam ik Lady Gaga voor het eerst tegen. Voor FMC ga ik vaak veel Amerikaanse blogs af, op zoek naar de nieuwste muziek. Die wil ik eerder vinden dan andere Nederlandse muziekwebsites en blogs. Tijdens het zoeken kwam ik op een site wat over Gaga tegen. Ik was gelijk enthousiast en schreef een artikel over Just Dance op de website. Mijn eerste gedachte bij het horen van Just Dance was: catchy!”

Van Beekveld vervolgt: “Ik had zeker verwacht dat Just Dance een grote hit zou worden. Dat ze een wereldster zou worden in eerste instantie niet. Zeker niet nadat Just Dance één grote flop leek te worden. Volgens Van Beekveld kwam dit door het gebrek aan promotie bij de eerste release. “Nieuwe artiesten hebben veel promotie nodig. Pas toen Amerika Just Dance omarmde, durfde Nederland het na een tijdje ook aan om Gaga te gaan draaien op de radio. Wat dat betreft is Nederland heel bang. Vanuit FMC was in het begin al vaak naar het label van Lady Gaga in Nederland gebeld wanneer ze gereleased zou worden. Als antwoord kregen we dat ze niet wisten wie Gaga was…”

‘Extravagant, creatief en lekker bizar’
Een van de dingen waar Gaga groot mee is geworden, zijn haar outfits. Keer op keer verbaast en verrast ze iedereen met haar creaties. Stylist Maik de Boer noemt de outfits van Gaga ‘extravagant, vernieuwend, creatief en lekker bizar’. Op de vraag hoe vernieuwend hij haar outfits vindt, zegt hij: “Het is haar wel gelukt om na Madonna een stijlicoon te worden, anders dan de meeste slappe aftreksels.” Hij benadrukt wel dat ze soms even terug moet naar de basis, zodat een volgende maffe outfit extra kracht krijgt. “Anders went het te snel”, aldus De Boer.
Haar succes heeft ze volgens hem ook gedeeltelijk te danken aan haar opzienbarende outfits. “Je moet goed kunnen zingen, maar illustratie is in deze beeldende maatschappij natuurlijk wel belangrijk”.

Radio Ga Ga
De singles die Gaga uitbrengt worden stuk voor stuk hits. Haar succes uitte zich bij de Grammy Awards in 2010. Ze werd maar liefst zes keer genomineerd en verzilverde uiteindelijk twee nominaties. Eerder won ze in 2009 bij de MTV Video Music Awards maar liefst negen (!) awards.
Lady Gaga heeft haar eigen, herkenbare sound en stijl ontwikkeld. Qua kleding haalt ze haar inspiratie van artiesten als Roisin Murphy en Grace Jones (die onlangs nog weigerde met haar samen te werken). Zelf beweert ze haar inspiratie te halen uit David Bowie, Marc Bolan, Andy Warhol en Queen. Uit een liedje van Queen, Radio Ga Ga, haalde ze uiteindelijk haar artiestennaam.

Homo-icoon
In een interview met het Amerikaanse Rolling Stone bekende Gaga dat ze biseksueel is. Dit was voor velen echter geen verrassing. Naast dat er in de media al volop gespeculeerd werd over haar geaardheid, zet Lady Gaga zich ook erg in voor homorechten. Zo nam ze eind 2009 deel aan een van de grootste marsen voor homorechten in de Verenigde Staten. Mede dankzij haar inzet voor homo-emancipatie werd Lady Gaga vorig jaar door bezoekers van Gay.nl uitgeroepen tot homo-icoon van 2009. Met bijna de helft van het aantal stemmen eindigde ze onder andere boven Mika.

Lady Gaga vs. Stefani Germanotta
Het stereotype beeld wat mensen van grote sterren vaak hebben, is dat ze vooral vervelend zijn. Grote sterren zijn verwend, veeleisend en voelen zich beter dan de ‘normale’ mens. Iemand die een beetje weet wat voor mens Lady Gaga is, is Martijn Tulp, bladmanager van de Gay&Night. Hij heeft haar geïnterviewd toen Just Dance net uit kwam. In eerste instantie was hij niet geïnteresseerd om haar te interviewen, want popsterren die net om de hoek komen kijken ‘hebben vaak niet zoveel te melden’, aldus Tulp. Wat hem over de streep trok, waren de foto’s die hij van haar platenmaatschappij kreeg. Deze vond hij zo artistiek verantwoord dat hij toch overstag ging.

“Tijdens het interview droeg ze een outfit die ze toen wel vaker droeg: een blauw ding met enorme schoudervullingen. Ze had ook een zonnebril op, die ze tijdens het interview niet heeft afgezet. Ik ging naast haar zitten en kreeg de vraag waarom ik niet tegenover haar was gaan zitten, zodat ze mijn ogen kon zien. Haar ogen kon ik zelf nog steeds niet zien vanwege de zonnebril. Zodra ze hoorde dat ik van de Gay&Night was, werd ze meteen enthousiast en schreeuwde ze ‘yaaaay!’.“

Een tijdje na het interview kreeg Tulp opeens een onverwacht telefoontje. Iemand van de platenmaatschappij belde hem op met de boodschap dat hij iets van Gaga naar hem door moest sturen “Héél apart. Ik bedoel, met sommige Nederlandse mensen die ik heb geïnterviewd, heb ik naderhand nog weleens contact gehad, maar dat was me met internationale artiesten nog nooit gebeurd.” Het bleek om een handgeschreven briefje te gaan, waarin ze zei dat ze zo groot is geworden dankzij mensen als hem, dankzij de gay community die haar zo steunt.

‘Ik haat haar en voel jaloezie’
Gaga-aanbidder Sven Nibbeling: “Ik zie Lady Gaga in twee vormen; als muzikant waarvan ik de muziek leuk vind en als object zoals ze terug komt in mijn schilderijen. Ik ben me eigenlijk pas in haar gaan verdiepen na een quiz op internet. Ik vind haar geweldig en fascinerend, maar tegelijkertijd haat ik haar en voel ik jaloezie. Ze heeft al op jonge leeftijd roem behaald, daar komt het door”, zegt Nibbeling.

‘Dankzij Gaga kan ik mezelf zijn’
Een ander soort fan is Sergio Edelman (17, foto). Hij is eigenlijk Gaga’s grootste fan. Als eigenaar van de website Gagadaily.nl volgt hij haar op de voet. Geen minuut gaat voorbij zonder dat hij aan haar denkt. “Gaga betekent superveel voor mij, ze is een erg belangrijk deel van mijn leven. Als ik vrolijk ben, zorgt haar muziek ervoor dat ik nog vrolijker word. Als ik verdrietig ben, word ik vrolijk door haar muziek, ze raakt me. Ze is uniek en dat maakt haar voor mij een voorbeeld. Ze is hoe ze is. Als homoseksuele jongen is het sowieso al lastig om jezelf te kunnen zijn. Door haar heb ik geleerd te zijn wie je bent. Homo of hetero. Je moet je niks van anderen aantrekken.”

“De ontmoeting met Gaga was de mooiste dag van mijn leven”, zegt Edelman. “We lagen al om zes uur ’s ochtends voor de deur. Ook tijdens haar optreden in Arnhem op zaterdag wil ik zeker zijn van een supergoede plek. Ik ga daarom al op vrijdag richting Arnhem, zodat ik zeker ben van de beste plaats! Ik kijk hier al zo lang naar uit..”

Ook Van Beekveld kijkt uit naar het optreden in Arnhem: “Ik heb filmpjes op YouTube gezien van haar optredens tijdens de Monster Ball tour. Dat is dus echt groots. Ik denk dat we met open mond staan te kijken straks. De choreografie is heel goed en er komt van alles op het podium, zoals grote zeemonsters en piano’s. Daarnaast zal ze veel seks in haar show stoppen. Uiteraard ga ik ook!”

Het kan niet anders dan dat Lady Gaga deze zaterdag een spetterend optreden zal weggeven in het Gelredome in Arnhem. Ze is een van de beste en grootste entertainers van dit moment. Ze is muzikaal, vernieuwend en heeft een duidelijke mening. Een waar fenomeen!

Dave van den Brule

Noot: maandag 17 mei staat Lady Gaga in het Antwerpse Sportpaleis.