De Verenigde Staten zijn erin geslaagd om een politiestaat, een communistische dictatuur en Islamitische landen op één lijn te krijgen. Ze zijn het namelijk allemaal oneens met een Amerikaans voorstel om de IGLHRC, die zich inzet voor homorechten wereldwijd, te laten erkennen als adviesorgaan van de VN. De homorechten-NGO zou onder meer adviezen gaan verstrekken over AIDS- en HIV-preventie.

Rusland, China, Angola, Burundi, Egypte, Qatar, Sudan en Pakistan hebben een maand geleden bezwaar aangetekend tegen het voorstel. De andere 45 leden van de Sociaal-Economische Raad van de VN hebben dat niet gedaan. Rusland en China hebben allebei een permanente zetel en veto-recht in de veilgheidsraad.

Veel van de bezwaarde landen hebben een slechte naam als het om homo-rechten gaat. In Rusland worden gay pride parades door de politie uit elkaar geslagen en in Egypte is homosekualiteit verboden. China houdt homo's voor geestesgestoorden, terwijl Sudan lijfstraffen uitdeelt.

Sommige Amerikanen zijn trouwens blij met het bezwaar dat is aangetekend. Twee Republikeinse leden van het Congres (het Amerikaanse parlement)  roepen hun regering op, om het voorstel in te trekken. Erkenning van de homorechten-NGO zou een "gevaar voor de vrijheid van godsdienst" zijn. - De IGLHRC heeft al beleefd laten weten dat mensenrechten nooit strijdig kunnen zijn met de vrijheid van godsdienst, omdat godsdienstvrijheid een mensenrecht is.

WvD