Dat laatste geldt ook voor Polen. Het land is nog lang niet zover als bijvoorbeeld Spanje, Nederland of België, maar er worden grote stappen in de goede richting gemaakt. Enkele jaren geleden (toen de recentelijk overleden president Kaczynski nog burgemeester van Warschau was), werden Gay Prides structureel verboden. Dat nu duizenden mensen uit heel Europa samen door een van de belangrijkste straten van Warschau mochten paraderen, is daardoor al een grote vooruitgang.

En bijna verliep alles vlekkeloos. Kleine groepjes ouderen kwamen met billboards over sodomie of strooiden met wijwater, maar deden geen afbreuk aan de sfeer. De bezoekers waren slechts bezig met het vieren van hun feestje. Ook een kleine groep neonazi’s lukte het niet de Pride te verstoren. De massaal uitgerukte politie wist de demonstranten op veilige afstand van de parade te houden.

Te parade verliep succesvol en was tot tevredenheid van velen niet slechts een politieke demonstratie. ’s Avonds berichtte de belangrijkste Poolse nieuwszender TVN uitgebreid over de Pride, gevolgd door een debat tussen een van de jonge Poolse lgbt-strijders en een oudere katholiek. Het toonde aan dat het debat meer dan ooit leeft en dat homoseksualiteit ook in Polen steeds zichtbaarder wordt.

Een sfeerverslag uit Warschau verschijnt deze week op de website.

KS