Die bescherming is matig, meldden onderzoekers in een gisteren gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De kans om besmet te raken daalde met 40 procent. Toch kan volgens de onderzoekers zo’n virusdodende gel een belangrijk middel zijn in de hiv-preventie, vooral voor vrouwen die hun partner niet tot wederzijdse monogamie en condoomgebruik kunnen bewegen. Want dat zijn effectievere maatregelen tegen hiv-besmetting.

Onderzoek
Tijdens het 2,5 jaar durende onderzoek kregen bijna 900 vrouwen tussen 18 en 40 jaar in KwaZulu-Natal, een gebied ten noorden van de stad Durban in Zuid-Afrika vrouwen, een gel die ze voor en na seksueel contact in hun vagina moesten inbrengen.

De deelneemsters kwamen eenmaal in de maand in een polikliniek. Ze werden er getest op hiv, beantwoordden vragen over hun seksuele contacten, leverden gebruikte gel-inbrengbuisjes in, kregen voorlichting over het risico op hiv en ontvingen condooms. Er werden ruim 180.000 porties gel uitgedeeld. Uiteindelijk raakten 38 van de 445 vrouwen die de werkzame gel gebruikten met hiv besmet. Van de 444 vrouwen die een placebo toepasten liepen 60 een hiv-besmetting op.
Gel

Het is voor het eerst, schrijven de onderzoekers, dat een vaginale gel de ernst van de hiv-epidemie kan dempen in een gebied met veel hiv-besmetting. Eerder onderzochte vaginale gels beschermden lang niet zo goed. Het betekent dat de nu onderzochte gel voor de volksgezondheid van belang kan zijn. Maar voor vrouwen die zichzelf tegen hiv willen beschermen werkt de gel onvoldoende. Want met een preventief middel dat de kans op een dodelijke infectie tijdens seks slechts halveert, blijft seks in hiv-rijke gebieden een vorm van Russische roulette.

Amerikaanse commentatoren vinden de gel dan ook nog niet geschikt om op de markt te worden gebracht. De werkzaamheid moet omhoog, liefst naar 70 procent, zegt Sharon Hillier. Zij is hoogleraar reproductieve infectieziekten aan de University of Pittsburgh en is nauw betrokken bij het Microbicide Trials Network.

CF/NRC