Het is voor het eerst dat het openingsfeest van de Amsterdam Gay Pride wordt gehouden op een boot. De supperclub cruise ligt vanaf 20.00 uur achter het Amsterdam Centraal Station, waar ProGay-voorzitter Frank van Dalen het officiële startschot geeft door een fles champagne tegen de boot kapot te slaan. Hij wordt tijdens deze champagnedoop bijgestaan door kandidaten van de Mr. Gay Netherlands verkiezing. Om 21.00 uur vertrekt het schip voor een cruise over de Amsterdamse wateren.

Cruising wordt gehouden op de supperclub cruise en biedt ruimte aan zo’n 450 personen. Bezoekers kunnen vanaf 20.00 uur opstappen achter het Centraal Station, de boot vertrekt om 21.00 uur. Tussen de sets van dj’s Dilicious en Jay Mathias (Beachball, XO) zetten de kandidaten van de Mr. Gay verkiezingen alles op alles om de laatste stemmen binnen te halen. Gratis champagne is er voor wie een Mr. Gay-kandidaat weet te verleiden. Al met al is Cruising een feest van internationale allure. Tickets à 25 euro inclusief welkomstcocktail zijn te bestellen via de website cruisingamsterdam.nl.

Gedurende het Pride-weekend zijn er verschillende feesten in de stad. Zo is op vrijdagavond op het Rembrandtplein de verkiezing van Mr. Gay Netherlands. Daarnaast zijn er verschillende straatfeesten, zoals op de Zeedijk, Utrechtsestraat, de Amstel en voor de vrouwen in de Paardenstraat. Ook is er een straatfeest in de Reguliersdwarsstraat.

De Amsterdam Gay Pride 2010 begint op 1 augustus en duurt tot 8 augustus. De botenparade trekt op zaterdag 7 augustus door de Prinsengracht. Het thema van de vijftiende Amsterdam Gay Pride is Celebrate. Meer informatie over het evenement is te vinden op de officiële website van de Amsterdam Gay Pride: www.weareproud.nl.