Het VN-Ontwikkelingsprogramma (ook verantwoordelijk voor de jaarlijkse uitreiking van rode lintjes) spreekt z'n zorgen uit de verbreiding van AIDS in de landen die aan de Aziatische kant van de Stille Oceaan liggen. Het aantal besmettingen met HIV/AIDS neemt vooral toe in landen waar homo's en transgender mensen om hun geaardheid vervolgd worden. Dat blijkt uit een rapport dat deze week werd gepresenteerd in Wenen.

Van de 48 staten en (eiland)staatjes op de lijn Japan - Indonesië en alles ten oosten daarvan, stellen 19 homoseksualiteit strafbaar. Dat gaat dan om zowel grote landen als Maleisië, maar ook kleine staatjes als Fiji (waar een paar jaar geleden homoseksualiteit OPNIEUW strafbaar werd gesteld, na een paar jaar gedoging).

Het VN-Ontwikkelingsprogramma heeft daarvoor geen goed woord over:
"Deze wetten leiden vaak tot mishandelingen en schendingen van mensenrechten. Ook komt HIV, in talrijke landen in de regio, zorgwekkend vaak voor onder mannen die seksuele betrekkingen aangaan met mannen en transgenders."

Volgens het rapport wordt dat verklaard, doordat homo's en transgenders niet durven vragen om de behandeling die ze nodig hebben (waaronder AIDS-remmers) uit angst dat ze vervolgd zullen worden. 'Als homo's zo vaak AIDS hebben, en jij hebt AIDS, dan zal jij wel homo zijn', lijkt de redenering.
In een eerder rapport waarschuwde het VN-Ontwikkelingsprogramma ook al tegen anti-homowetten: onderdrukkende wetgeving institutionaliseert discriminatie, hindert de financiering van hulpprogramma's en maakt het homo's en transgender mensen heel moeilijk om zichzelf, hun familie en hun vrienden effectief te beschermen tegen HIV en AIDS.

Jeff O'Malley, de directer van de afdeling AIDS van het VN-Ontwikkelingsprogramma, heeft opgeroepen tot afschaffing van "die onderdrukkende wetgeving en die discriminerende uitvoering ervan".

Shivananda Khan, de AIDS-coördinator van de regionale volkerenbond ASEAN, heeft al gezegd dat onnodige besmettingen moeten worden voorkomen. Ook zei hij: "We moeten onszelf ervan verzekeren dat iedere burger toegang kan hebben tot de gezondheidszorg, ongeacht zijn geaardheid."

WvD/Têtu