Journaliste Val Kalende, zelf lesbisch, was op bezoek in de Verenigde Staten toen ze het bericht kreeg dat ze niet meer naar haar werkplek hoeft terug te keren.

Ze vreest dat de notoire homohater Martin Ssempa haar werkgever heeft opgestookt om haar te ontslaan. Kalende is openlijk tegenstander van de wetten tegen homoseksuliteit die het Ugandese parlement aan het bespreken is. In de huidige voorstellen zouden homo's zelfs ter dood kunnen worden gebracht.

Ssempa kwam eerder in opspraak toen hij in een kerk homoporno liet zien, om zo de aanwezige Christenen op te stoken tegen homo's.

Kalende is bang om bij haar terugkeer in Uganda te worden opgepakt. Niettemin blijft ze positief. Volgens Kalende is er de afgelopen zeven jaar veel bereikt voor de Ugandese lesbo's en homo's. De draconische wetsvoorstellen zijn weliswaar een reactie op die emancipatie, maar hebben tegelijkertijd  een ruimer debat op gang gebracht over de seksuele minderheden in haar land, en de zichtbaarheid daarvan vergroot.

WvD

Lees ook:
» 'Geaardheid is te veranderen' (86) reacties
» Demonstratie tegen anti-homowetgeving Oeganda (18) reacties
» VS helpt Oeganda met homo's? (21) reacties
» Sms tegen hiv in Uganda (6) reacties
» Anti-gay demonstratie in Oeganda (30) reacties
» Oegandese homofobie... (37) reacties