Nikki Araguz is een transseksuele vrouw die getrouwd was met Thomas Araguz, een 37-jarige brandweerman die omkwam tijdens zijn dienst. De dag na de begrafenis van haar man was Nikki opgeroepen door de familie van Thomas, die beweren dat het huwelijk tussen Nikki en haar man ongeldig is, omdat ze naar verluidt haar biologische geslacht had verborgen voor haar man. Thomas zou het pas een paar maanden geleden hebben ontdekt, terwijl ze al twee jaar getrouwd waren. Hij wilde gaan scheiden van zijn vrouw wat in een echtscheiding zou eindigen. Ook zou het huwelijk ongeldig zijn, omdat het homohuwelijk illegaal is in hun land van herkomst, Texas.

De details in deze zaak zijn schaars, zelfs als het gaat om de rechtszaak van vandaag. Maar hier is wat we wel weten: Ze veranderde haar naam van Justin naar Nikki in 1996. In het verzoek om een naamsverandering, schreef ze: "Ik, Justin Purdue, ben een vrouw met mannelijke anatomie, werkend aan een geslachtsverandering. Ik woon en werk al meer dan een jaar als vrouw en ik probeer om mijn nieuwe naam permanent legaal te maken. "

Buiten dat is er weinig duidelijk over Nikki’s overstap, en ze weigerde commentaar te geven op de zaak. Het lijkt veilig om te veronderstellen dat ze haar geslacht wettelijk had veranderd, zodat de twee legaal konden trouwen in Texas. Nikki ontkent de beschuldiging van oneerlijkheid: "We hadden een eerlijk huwelijk, een 100 procent liefdevol, eerlijk huwelijk," zei ze tegen de Houston Chronicle.

JdJ/Salon